Ziua (si noaptea) mondiala a mediului

  • by

De 5 iunie – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI – va avea loc în Piaţa Universităţii, la Statui o expoziție de mediu (16-20:00) și un miting organizat de Coaliţia pentru Mediu din România, Campania Salvaţi Roşia Montană și Asociaţia România Fără Ei sub sloganul „România în stradă pentru Viață și Natură!”. Coincidență, tot azi în Iași se mai taie niște tei.

Dacă pe 5 iunie în lume se sărbatoreşte Ziua Mondială a Mediului, în România s-a aşternut Noaptea Mediului. Societatea civilă continuă să ia atitudine în faţa distrugerii sistematice a naturii şi marchează această zi prin organizarea unor actiuni de informare si prin proteste în mai multe oraşe din ţară. Legile ce ar trebui să apere dreptul cetățenilor la un mediu curat nu numai că nu sunt respectate, ci sunt schimbate astfel încât poluatorii să își desfășoare activitatea fără a fi deranjați. În centrul atenției se poziționează dorința de a favoriza cât mai mult marile companii, a căror activitate dăunează mediului, în detrimentul interesului public.

Roşia Montană, Gazele de şist, Organismele Modificate Genetic, MicroHidrocentralele, Pesticidele care omoară albinele, ameninţarea Dunării şi Deltei, Defrişările masive ale pădurilor, Poluarea aerului sunt principalele direcţii de acţiune şi luptă ale societăţii civile şi ale cetăţenilor. Cu toate acestea, vocea cetăţenilor şi a societăţii civile răzbate cu greutate în media datorită şirului nesfârşit de scandaluri politice. Agenda cetăţenilor nu este agenda politicienilor.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)