Monumente Uitate creste in 2013

  • by

În perioada iunie – august 2013 vor fi cercetate pe teren cca. 200 reşedinţe nobiliare din cele Banat (aprofundare) și Moldova (pentru prima oară). Rezultatele documentării vor fi consemnate pe monumenteuitate.org, alături de cele peste 400 de reședințe nobiliare din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș existente deja pe site.

Pe actualul teritoriu al României se păstrează astăzi în jur de 1000 de foste reședințe extraurbane ale elitelor locale, datând din secolul al XVI-lea până în prima jumătate a secolului XX. Acestora li se adaugă alte numeroase reşedinţe dispărute de-a lungul timpului, dar a căror imagine şi istorie se păstrează încă.

Reședințele nobiliare extraurbane constituie o componentă aparte a patrimoniului construit național, insuficient cunoscută sau valorificată astăzi. Ilustrând o varietate de stiluri arhitecturale, atât de origine vest-europeană, cât și locală, aceste ansambluri fac parte din vasta reţea de ansambluri nobiliare din bazinul cultural central şi est-european, alături de ansamblurile nobiliare din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova.

Leave a reply (we review all comments)