Festivalul Filmului Japonez – Ninja

Festivalul Filmului Japonez aduce celebrii ninja la Cinemateca Eforie

În perioada 21-26 mai, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte ediţia 2013 a Festivalului Filmului Japonez, o ediţie specială ninja. Ca în fiecare an, evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei şi Japan Foundation, în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română. Filmele sunt proiectate de pe peliculă (35mm), cu subtitluri în limba engleză; doar filmul de animaţie CYBORG 009: LEGENDA UNEI SUPERGALAXII este subtitrat în limba română. Pentru a facilita accesul publicului bucureştean la producţii puţin cunoscute ale uneia dintre cele mai importante cinematografii naţionale ale lumii, intrarea spectatorilor la spectacolele de la Cinemateca Eforie este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:

Marţi, 21 mai, ora 19:00 – Spectacol de gală: SAMURAIUL V NTULUI
Miercuri, 22 mai, ora 19:00 – CEATA DE NINJA
Joi, 23 mai, ora 19:00 – ÎNTOARCEREA NINJA
Vineri, 24 mai, ora 19:00 – SPIONUL SAMURAI
Sâmbătă, 25 mai, ora 19:00 – CRONICA CELOR DIN CLANUL SANADA
Duminică, 26 mai, ora 15:00 – CYBORG 009: LEGENDA UNEI SUPERGALAXII și ora 18:00 – RĂZBUNAREA ACTORULUI DE KABUKI

Detalii filme:

SAMURAIUL VÂNTULUI / KAZE NO BUSHI
Japonia, 1964 / color / subtitluri în engleză / Jidai-geki (film istoric)
R: Tai Kato
Cu: Hashizo Ohkawa, Hiroko Sakuramachi, Naoko Kubo

Scenariul filmului pleacă de la romanul lui Ryotaro Shiba şi îşi plasează acţiunea în timpul shogunatului Tokugawa. Îngrijorat de situaţia de la Kishu, guvernul de la Edo îl trimite în zonă pe Shinzo Nabari, unul dintre agenţii săi secreţi, pentru a se infiltra în cercurile puterii. Misiunea lui este aceea de a o găsi şi proteja pe prinţesa care locuieşte acolo incognito. Ea este în primejdie de a fi răpită de membrii unei facţiuni ostile regimului Tokugawa, care urmăreşte să preia puterea, iar miza este foarte mare – grupul care pune mâna pe prinţesă are cale liberă în a controla întreaga zonă.

CEATA DE NINJA / SHINOBI NO MONO
Japonia, 1962 / alb-negru / subtitluri în engleză / Jidai-geki
R: Yamamoto Satsuo
Cu: Ichikawa Raizo, Fujimura Shiho, Kishida Kyoko

Acţiunea se petrece pe la 1570, spre sfârşitul războiului civil. În provincia Iga activează două grupări de luptători ninja conduşi de Momochi Sandayu şi Fujibayashi Nagatonokami, care-şi au sediile în două fortăreţe diferite. Membrii lor sunt luptători desăvârşiţi, cunoscători ai secretelor artelor marţiale. Unul dintre cei mai buni ninja din regiune este tânărul Ishikawa Goemon, membru al clanului Momochi. Războiul civil, care sfâşie ţara de mult timp, se apropie de sfârşit odată cu decizia generalului Oda Nobugawa de a pune capăt conflictului prin unificarea Japoniei, ceea ce înseamnă implicit şi sfârşitul influenţei grupărilor de ninja. În faţa acestui duşman comun, atât cei din fortul Momochi, cât şi adepţii lui Fujibayashi îşi trimit oamenii pentru a-l asasina pe generalul Oda. Goemon este şi el trimis la Kyoto de către maestrul său, drept răzbunare pentru idila pe care Goemon o avusese cu soţia acestuia, Inone.

ÎNTOARCEREA NINJA / ZOKU SHINOBI NO MONO
Japonia, 1963 / alb-negru / subtitluri în engleză / Jidai-geki
R: Yamamoto Satsuo
Cu: Ichikawa Raizo, Fujimura Shiho, Jo Kenzaburo

Filmul începe în 1582, când generalul Oda Nobunaga, scăpând de o încercare de asasinat, ordonă decimarea celebrelor fortăreţe ninja din provincia Iga. Eroul ninja al poveştii, Ishikawa Goemon, împreună cu soţia sa, Maki, şi cu fiul său, Gohei, locuiesc într-o pădure, bucurându-se de o viaţă tihnită. Liniştea lor e întreruptă tragic de un atac împtriva lui Goemon, în urma căruia Gohei moare. Goemon, care jură să răzbune moartea fiului, şi Maki se refugiază într-o fortăreaţă buddhistă din Saiga, care-i adăposteşte pe duşmanii lui Oda.

SAMURAIUL SPION / IBUN SARUTOBI SASUKE
Japonia, 1965 / alb-negru / subtitluri în engleză / Jidai-geki
R: Masahiro Shinoda
Cu: Koji Takahashi, Tetsuro Tanba, Eiji Okada

Acţiunea are loc în secolul al XVII-lea, în perioada cuprinsă între bătălia de la Sekigahara, din 1600, şi asediul oraşului Osaka, din 1614. Sarutobi Sasuke face spionaj pentru clanul Sanada şi este prins în vâltoarea conflictului dintre două grupuri rivale de spioni, cei care lucrează pentru shogunatul Tokugawa şi cei care sprijină clanul Toyotomi. După bătălia câştigată la Sekigahara, cei din clanul lui Tokugawa Ieyasu se bucură de o poziţie strategică superioară, însă victoria lor generează în acelaşi timp şi multă ură printre samurai, dintre care foarte mulţi devin ronini.

CRONICA CELOR DIN CLANUL SANADA / SANADA FUUNROKU
Japonia, 1963 / color / subtitluri în engleză / Jidai-geki
R: Tai Kato
Cu: Kinnosuke Nakamura, Minoru Chiaki, Jo Mizuki

Povestea se deschide cu sfârşitul bătăliei de la Sekigahara, în care foştii aliaţi ai shogunului Toyotomi Hideyoshi s-au luptat pentru supremaţie, învingătorul fiind Tokugawa Ieyasu. Un grup de copii orfani rătăcesc pe câmpul de luptă în căutare de armuri, când dau peste un tânăr cu puteri magice, pe nume Sasuke. Orfana Okiri se îndrăgosteşte imediat de el, însă Sasuke o respinge, spunând că soarta lui e să fie singur, fiindcă e altfel decât ceilalţi. După aproape zece ani, ceata orfanilor s-a transformat într-o bandă gălăgioasă de hoţi şi ticăloşi lipsiţi de griji.

CYBORG 009: LEGENDA UNEI SUPERGALAXII / CYBORG 009 CHO GINGA DENSETSU
Japonia, 1980 / color / subtitluri în engleză / Anime (film de animaţie)
R: Masayuki Akehi

Dr. Cosmo a descoperit o Superexistenţă – o sursă de energie care a creat universul –, pe care a numit-o Vortex. El este aproape de a definitiva teoria controlului Vortex-ului. Dr. Gillmor şi Cyborg 001 lucrează, alături de Dr. Cosmo, la Centrul Internaţional de Cercetare Spaţială, dar ceilalţi opt cyborgi se bucură de o viaţă paşnică în ţările lor, după lupte înverşunate cu Fantomele Negre. Într-o zi, Cyborg 001 avertizează că un duşman va ataca Pământul, iar pe monitorul de supraveghere a spaţiului se observă un obiect zburător neidentificat. Dr. Gillmor solicită de urgenţă ca toţi cyborgii să se întoarcă la Centru, pentru a fi gata de luptă.

RĂZBUNAREA ACTORULUI DE KABUKI / YUKINOJO HENGE
Japonia, 1963 / color / s.engl. / Jidai-geki
R: Kon Ichikawa
Cu: Kazu Hasegawa, Ayako Wakao, Fujiko Yamamoto

Pe scena Teatrului Ichimuraza din Edo dansează Yukinojo, un celebru „oyama” (actor care interpretează roluri feminine în travesti). Din când în când, el priveşte în sus, către loja unde stă Sansai Dobe, un fost magistrat din Nagasaki, alături de Namiji, fiica sa şi totodată favorita shogunului, şi negustorul Kawaguchiya. Privindu-i, un potop de gânduri amare îl năpădesc. Îşi aminteşte cum, din cauza intrigilor acestora, Matsuuraya, tatăl său, un om integru şi onest, s-a spânzurat, după ce fusese acuzat pe nedrept de contrabandă. Rămas orfan la doar şapte ani, Yukinojo a fost crescut de membrii trupei de teatru Kabuki Kikunojo şi a muncit din greu ca să devină actorul aplaudat de acum. În ciuda succesului de pe scenă, el se gândeşte zi şi noapte la cum să-şi răzbune părinţii.

Tags:

1 thought on “Festivalul Filmului Japonez – Ninja”

  1. Pingback: Ninja la cinemateca si ritmuri latino la Muzeul Taranului | Bulletin DaDa

Leave a reply (we review all comments)