Austria în Control

  • by

Forumul Cultural Austriac organizează miercuri 10 aprilie, orele 20.00, Austria în Control: 5 scurtmetraje experimentale, austriece şi un spectacol de acționism live cu o explozie de culoare -şi amploare barocă, înscenat de Magdalena Chowniec (Polonia/Austria), Amanda Pina (Chile/Austria) şi Daniel Zimmermann (Elveţia/Austria).

Titlurile de excepţie, premiate în întreaga lume ce fac parte din portofoliul SIXPACKFILM, cel mai important distribuitor de cinema experimental și artă vizuală din Austria, au fost prezentate într-un program special – FOCUS ON AUSTRIA – în cadrul Festivalului Internaţional de Film Experimental București (BIEFF) 2013.

De pildă, Apnoe, al lui Harald Hund, ne prezintă o situaţie bizară, desfăşurarea rutinei cotidiene în mediul (sub) acvatic, lăsându-ne impresia că lumea de sub apă seamănă destul de mult cu cea de pe uscat. Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film EFA ale Festivalului Internațional de Film de la Veneția 2011 și câștigător al Premiului pentru Cinema Inovativ la Diagonale Film Festival Austria 2011, Hypercrisis e o acidă și plină de umor critică socială, a cărei acțiune se petrece într-o fostă casă de vacanță pentru cineaștii sovietici, care mai găzduieşte în prezent un singur artist – un poet moscovit, considerat un mare talent pe vremea Perestroikăi, dar aflat într-o criză perpetuă în prezent.

După proiecţia filmelor, seara experimentală austriacă va continua cu trecerea de la ecran la corp. În anii 60 ¬şi 70 s-a format la Viena o mi¬şcare artistică numită Acționismul Vienez (Wiener Aktionismus), care a preluat conceptul american de happening şi fluxus, reînscenându-l în mod provocator. Prin prezentări drastice şi spargeri agresive ale tabuurilor, mi¬şcarea încerca să ilustreze mecanismele de represiune deschisă ş¬i (mai ales) ascunsă a societăţii burgheze, având în acelaş¬i timp scopul de a şoca tocmai această societate. Ceea ce a şi funcționat, mai ales prin folosirea în performance-uri a sângelui de animale, a propriilor excremente sau chiar a masturbării în public.

Acest curent artistic a fost însă un curent pur masculin, fiind reprezentat de nume ca Günter Brus, Otto Muehl sau Hermann Nitsch.

Noul Acționism Organic Vienez transpune conceptul de corp ca mediu artistic într-un performance orgiastic 100% vegan (cu morcovi în loc de miei), înscenat în secolul XXI de un ansamblu feminin.

Intrarea la eveniment va fi liberă. Mai multe poze aici.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)