Hrană sănătoasă direct de la ţărani

  • by

Asociația CRIES – Centrul de resurse pentru inițiative etice și solidare, împreună cu asociatia REPER21 – Reteaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile, invită bucureștenii preocupați de problema unei alimentații sănătoase și diversificate, produse la nivel local, la o întâlnire de prezentare a Parteneriatelor ASAT.

Întâlnirea va avea loc marti, 19 februarie 2013, începând cu ora 18, la Dianei 4 din piata C.A. Rosetti, având tema HRANĂ SĂNĂTOASĂ, DIRECT DE LA ȚĂRANI – Parteneriatele locale ASAT sau despre importanța gospodăriilor țărănești în asigurarea unor produse agro-alimentare sănătoase și accesibile.

Va participa la întâlnire Mihaela Vețan, inițiatoarea parteneriatelor ASAT între micii producători agricoli și consum-actori urbani, mici producători agricoli în sistem ASAT din România și consumáctori implicați în parteneriate din zona de vest și centru.

În 2013 sunt lansate mai multe parteneriate ASAT în ţară, implicând grupuri de cetățeni din Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Târgu-Mureş, Odorheiu Secuiesc şi Bucureşti. În 2013, la nivel național, estimăm că în parteneriatele ASAT vor participa aproximativ 500 de familii de consumatori.

Despre ASAT:

În pofida unui potențial agricol deosebit, România este una dintre țările care importă o cantitate semnificativă de legume și fructe, produse care sunt realizate în agricultura intensivă. Acest fapt are consecințe multiple, atât asupra alimentației noastre de zi cu zi, cât și asupra dispariției micilor producători agricoli sau a uniformizării ofertei de produse în piețele agro-alimentare.

Pe termen lung, o consecință gravă poate fi reducerea drastică a alternativelor de consum și pierderea accesului la produse de proximitate, obținute în regim de agricultură naturală, cu proprietăți nutritive net superioare produselor din agricultura intensivă. Acestor lucruri li se adaugă dispariția unor locuri de muncă și afectarea iremediabilă a biodiversității în mediul rural autohton.

Începând cu anul 2008, în Timișoara s-a dezvoltat un demers alternativ de încurajare a țăranilor de a practica o agricultură biodiversificată, de a nu renunța la practici agricole sănătoase. Demersul, cunoscut sub numele de ASAT – Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti, reprezintă un model inovator de dezvoltare, punând în relaţie directă grupuri de consumatori responsabili şi mici producători agricoli, în jurul unei producţii agricole naturale.

Mai multe informații despre parteneriate se pot obține la adresele www.asatromania.ro, www.asat.ecosapiens.ro, www.facebook.com/AsociatiaASAT, prin e-mail, la adresa asat@cries.ro sau la telefon 0356.422.403, 0756.081.961.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)