Fantoma interzicerii fumatului revine

Foto: SXC.hu

Update #2: 19 decembrie – Comisia Europeana vine cu un comunicat lamuritor din care extrag urmatoarea bucata:

Is this proposal about smoking in public places?
No. Though the European Commission supports the introduction of smoke free environments, decision on this issue remains a competence of the Member States. At EU level, smoke free environments are addressed only in a Council Recommendation on Smoke Free Environments of 2009. The Commission will report on how Member States are implementing this Recommendation in the first half of 2013.

Update: un articol din 2011 de la Vlad Petreanu despre libertate 🙂

Aparuta initial in 2008 (mai tineti minte acest articol?) iar apoi si in 2011, bau-bau-ul cu interzicerea fumatului revine azi in doua forme: Adevarul trambiteaza “gata cu fumatul in spatii publice“, iar Digi24 titreaza “PROIECT” inaintea titlului materialului de sambata. Nemultumit de calitatea materialelor informative, am vrut sa aflu mai multe despre subiect insa scurtele mele cautari pe net au fost neconcludente. Aflu de pe TVR News ca sursa stirii e o declaratie a lui Raed Arafat (si ma intreb cum e posibil ca televiziunea de stat sa citeze paginamedicala.ro ca sursa a declaratiei Ministrului aceluiasi stat?).

Am gasit un raport din primavara al Comisiei Europene cu diverse statistici – de pilda bulgarii si grecii au interzis deja fumatul, dar stau prost cu implementarea. N-am gasit in raport (si nici pe site-ul Comisiei) nimic specific despre 1 ianuarie 2013. Mi-am amintit insa ca in Spania s-a interzis fumatul in baruri de la 1 ianuarie 2011. Dar ca romanii sa faca acelasi lucru au nevoie de o lege (sau o ordonanta de urgenta) care sa explice detaliile acestei interdictii.

Dezamagit de lipsa miezului,  sun o prietena mai priceputa (thx Alina) sa ma lamureasca. Ii explic situatia, iar ea imi zice ca n-a vazut nici o astfel de stire si ca probabil e o campanie de presa care vrea sa ne pregateasca pentru ce va urma. Si ca da, Romania s-a angajat (candva prin 2009 – sursa) sa interzica fumatul in spatiile publice pana in 2013 (e o diferenta fata de 1 ianuarie 2013). Revin la cautat – nimic pe site-ul Ministerului Sanatatii, insa gasim legile pe stopfumat.eu. PRO TV-ul ne explica acum 9 luni cum UE s-a angajat sa interzica fumatul din 2013 in toate tarile membre, iar acum un an raporta despre initiativa Senatului de a interzice fumatul.

Oricum am da-o, interzicerea fumatului e iminenta. Sunt curios cum va afecta aceasta lege party-urile (si atmosfera) din Bucuresti. Intreb din postura de fumator asfixiat de fum la mai oricare party din locuri cu ventilatie incapabila sa mentina un aer respirabil.

P.S.  Olandezii au interzis marijuana in scoli.

3 thoughts on “Fantoma interzicerii fumatului revine”

  1. Chiar daca la inceput pare aiurea, party-urile si atmosfera nu vor fi afectate in niciun fel. E un mit ca daca nu se poate fuma inauntru nu e fun . Ca fumator locuit prin tari straine si mie mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu ideea. Dar acum de fiecare data cand ajung in Bucuresti la vreun party din asta asfixiant de un plec cu hainele duhnind a toate mahoarcele posibile si cu plamanii facuti zob imi doresc mai mult ca niciodata interzicerea fumatului si la noi. Chiar nu e mare lucru sa tragi o fuga pana afara sa fumezi si garantat nu strica nici distractia.

  2. Si eu astept sa fie si aici ca si in California sau Anglia. Dar pare..ireal.Si in Italia au facut oamenii proteste cand s a.dat lege iaracum o accepta toi si sunt cuminti.

Leave a reply (we review all comments)