Cum a fost la “Making Waves”

  • by

Dupa ce au strans o parte din fonduri si de pe Kickstarter, organizatorii “Making Waves” se declara multumiti:

DUPA VALURI: CUM S-A VĂZUT ROMANIA LA LINCOLN CENTER
Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema la final

New York, 7 decembrie 2012 – Festivalul MAKING WAVES: New Romanian Cinema s-a incheiat in seara zilei de 5 decembrie cu proiectia celui mai titrat film romanesc al anului, Dupa dealuri, in prezenta actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan. Sala Walter Reade din cadrul Lincoln Center s-a dovedit neincapatoare, iar multi dintre cei veniti la un bilet in plus nu au putut intra, trebuind sa astepte lansarea americana din februarie 2013. Chiar in ziua inchiderii festivalului organizat de Romanian Film Initiative si Film Society of Lincoln Center, cotidianul The New York Times a publicat un interviu cu regizorul filmului, Cristian Mungiu, intitulat “Guiding Stars Who Had Never Acted Before”.

La eveniment au participat Rose Kuo, director executiv al Film Society of Lincoln Center (FSLC), Scott Foundas, proaspat senior editor la Village Voice, Ryan Werner (Sundance Selects) si Susan Norget, distribuitorul, respectiv publicistul american ai filmului Dupa dealuri, Julia Pacetti, publicist Making Waves, Barbara Lanciers, director Trust for Mutual Understanding, si echipa de PR a Lincoln Center (Courtney Ott si Eugene Hernandez), iar pe scena de la Walter Reade Theater au urcat, pe rind, Corina Suteu, presedinte Making Waves, si Robert Koehler, noul director de programe la FSLC, care au facut bilantul actualei editii, si cele doua protagoniste din film.

Timp de șapte zile, Making Waves: New Romanian Cinema a prezentat în fața publicului new-yorkez o selecție alcătuită din 13 lungmetraje (incluzînd trei titluri din cariera regizorului Alexandru Tatos, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă), 4 documentare și 7 scurtmetraje. Festivalul a debutat în 29 noiembrie, cu premiera new-yorkeză a filmului Despre oameni și melci, în prezența regizorului Tudor Giurgiu și a actorilor Monica Bârlădeanu și Andi Vasluianu, și a celebrat cei 40 de ani de la premiera cu Nunta de piatră a tandemului regizoral Dan Pița – Mircea Veroiu, în prezența actriței Ursula Wolcz, actualmente profesor de actorie la Universitatea Columbia.

Expunerea impresionantă din presa americană (The New York Times, Village Voice, Wall Street Journal, Arts Info, Indiewire, Screen International etc.) a atras peste 3000 de spectatori la proiecțiile din acest an, vizibil mai mare față de ediția din 2011. În conversațiile de la recepția de închidere, spectatorii, în egală măsură americani și români din diaspora, au apreciat admirativ că această ediție, realizată complet independent și fără sprijin financiar de la statul român, a fost cea mai reușită de pînă acum, declarîndu-și anticipat sprijinul pentru festivalul din 2013.

Prezentat de Romanian Film Initiative (RFI) și Film Society of Lincoln Center (FSLC), în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei, MAKING WAVES: New Romanian Cinema (29 noiembrie – 5 decembrie 2012) a fost susținut financiar de Trust for Mutual Understanding, Blue Heron Foundation, artistul vizual Adrian Ghenie și peste 300 de crowd-funders pe platforma Kickstarter.

Leave a reply (we review all comments)