Duminica Culinara – Franta

  • by

Pe 18 noiembrie, incepand cu ora 16:00, itinerariul Duminicii Culinare atinge un punct de interes gastronomic de origine francofona. Pregatim spatiul si bucataria din str. Brezoianu nr.4 pentru o editie dedicata integral culturii preparatelor din hexagon.

Considerata o arta in sine, bucataria franceza este o declaratie a maiestriei in domeniul culinar. Preparatele specifice necesita mult timp de pregatire si sunt, de cele mai multe ori, rezultatele unor procese elaborate in care atentia la detalii si tehnicile complexe, uneori extrem de complicate, primeaza. Retetele se pastreaza constante, fiind bazate pe maiestria sosurilor si a aluaturilor, in timp ce pregatirea lor nu tolereaza „scurtaturi” in domeniu.

Bucataria franceza este diversificata si se imparte in: cuisine bourgeoise – clasica, pretentioasa, corespunde gusturilor claselor influente; cuisine terroir – traditionala, se foloseste de produse regionale de calitate si cuisine nouvelle – moderna, caracterizata prin preparate mai usoare, timp de preparare mai scurt si prezentare rafinata.

Meniul exclusiv pentru editia franceza a Duminicii Culinare consta in trei preparate si un asortiment, specifice:

Soupe à l’oignon

Desi supa de ceapa are origini antice, posibil din perioada romana, reteta cu specific francez, extrem de populara, dateaza din secolul 18. Este preparata din supa de vita, ceapa caramelizata si un top de crutoane cu branza maturata, gratinata.

Coq au vin cu cartofi dauphinois
O specialitate din zona Burgundiei. De obicei, desi numele indica altceva, in reteta se foloseste carnea de pui sau clapon. Este o reteta foarte veche, traditionala, ce necesita mult timp de preparare: carnea de pui trebuie marinata indelung in vin, se arunca un pic in tigaie si apoi este gatita la foc mic pana cand devine foarte frageda. Pe parcurs se adauga ciuperci, usturoi, cimbru, patrunjel si frunze de dafin. Gustul este absolut delicios.
Cartofii dauphinois sunt un tip de cartofi gratinati, din sudul Frantei, regiunea Dauphine. Reteta este simpla, dar necesita coacere indelunga: cartofii se taie in felii, se aseaza in straturi, se completeaza cu smantana, unt, usturoi si se coc la cuptor timp de doua ore.

Mousse au chocolat

Extrem de fin, acest desert se regaseste pe tot teritoriul Frantei. Pictorul Toulouse Lautrec a fost cel care a preparat pentru prima oara ciocolata ca spuma aerata si a denumit-o: „maioneza de ciocolata”. Ulterior numele a fost schimbat in cel de astazi.

Asezonam meniul cu un pahar de Grand Lonis, Bordeaux Blanc din 2011

Un vin demi-sec, proaspat, cu aroma de citrice si gust usor astringent, recomandat de Dominique Laporte – unul dintre cei mai apreciati sommelieri francezi.

Atat preparatele, cat si bauturile specifice sunt disponibile la comanda incepand cu ora 16:00 insa fiind vorba de o abatere de la meniul clasic, portiile sunt disponibile in numar limitat. Pentru o experienta lipsita de surprize, recomandam o vizita nu foarte tarzie…

Te asteptam!

Energiea – Stabiliment de informare si experiment urban
Str. Brezoianu nr. 4 – parter

Tel.: 07ENERGIEA (0736374432)

Tags:

Leave a reply (we review all comments)