Carl Gustav Jung si imaginarul Alchimiei

  • by

Fundatia Calea Victoriei va invita, luni 19 noiembrie, ora 19.00, la un curs fascinant despre: Carl Gustav Jung si imaginarul Alchimiei, sustinut de Mario Barangea.

Cursul isi propune sa redea unei analize pertinente motivatiile afinitatii lui Jung pentru alchimie ca instrument de lucru si directie metodologica. In acelasi timp, e un prilej de a pune la incercare discernamantul alegerii unei bibliografii autentice si de prima mana.

Se spune ca alchimia nu are ce sa ofere filosofiei, se crede ca alchimia nu apartine decat unei faze evolutive a chimiei moderne, se banuieste ca alchimia nu poate iesi din conditionarea stramta a cercetarii imaginarului. „Se spune…se crede…se banuieste…” sunt sintagme pe care Jung le-a ignorat, cu care a riscat sa lupte. Si a fost o lupta cu prejudecatile, cu superstitia si cu ignoranta, in ultima instanta.

Incepand din secolul al XVI-lea, alchimia intra in perioada numita „decadenta”. Simbologia ajunge sa capete o importanta majora, impunand un stil obscur al scriiturii. Tratatele par sa ascunda mistere a caror divulgare presupune pericole insemnate. Vocabularul devine din ce in ce mai ermetic iar iconografia codifica fapte si stari in aceeasi masura greu descifrabile. C.G.Jung isi angajeaza cercetarile spre acest tip de tratate. Cursul invita la accesarea critica a motivelor alchimice in opera lui Jung.

Temele atelierelor sint:

  1. Interesul lui C.G.Jung pentru alchimie: cauze si efecte. „Psihologie si alchimie” – o analiza din perspectiva filosofica.
  2. Ce este de fapt alchimia? O sondare a imaginarului alchimiei de secol XVII in Europa occidentala. Limbajul si iconografia alchimiei.
  3. Chestionarea contributiilor alchimiei la dezvoltarea psihologiei analitice (psihoterapiei jungiene). Rolul alchimiei in procesul de recuperare personala in psihoterapia jungiana.
  4. C.G.Jung si imaginarul alchimiei.
  5. Alchimia si investigarea moderna a inconstientului. Simbolurile transformarii intre metaforele disolutiei si promisiunea recuperarii.

Lector: Mario Barangea.
Data incepere: 19 Noiembrie 2012; Ora curs: 19:00
Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Locatie: Fundatie, Caimatei 20, etaj 3
Inscriere: la CONTACT [at] VICTORIEI [dot] RO

Leave a reply (we review all comments)