Filme cu sot

  • by

Filme cu soț.

Festivalul Filmului Polonez are loc intre 2-10 noiembrie 2012 la Cinema Studio si la Studioul „Horia Bernea” din incinta Muzeului Național al Țăranului Român. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografelor.

Consulta programul festivalului

În acest an evenimentul are o formulă inedită: vor fi prezentate șapte dintre cele mai interesante filme poloneze ale anului trecut împreună cu alte șapte pelicule reprezentative pentru cinematografia poloneză. În fiecare zi de festival, spectatorii vor avea ocazia să descopere legăturile dintre clasic și modern în cinematografia poloneză.

Programul include, printre altele, filmul „În beznă” în regia Agnieszkăi Holland, care a candidat la premiul Oscar 2012, filmul „Róża” în regia lui Wojtek Smarzowski, laureat al premiului „Vulturul de Aur” 2012 pentru cel mai bun film polonez și al marelui premiu la Festivalul Filmului Central-European de la Mediaș, ediția 2012, precum și „Camera sinucigașilor” de Jan Komasa, peliculă extrem de apreciată de critici și public (peste 800 de mii de bilete vândute). Publicul din România și Republica Moldova va avea ocazia să cunoască imaginea actuală a Poloniei și prin ochii unor debutanți. Îi menționăm aici pe tânărul regizor Leszek Dawid („Ki”), pe cineastul polono-francez Rafael Lewandowski („Cârtița”) și pe Greg Zgliński („Curajul”), crescut și educat în Elveția.

Cinematografia poloneză de astăzi are rădăcini adânci în direcțiile trasate de „Școala Poloneză de Film” a anilor `50 și `60, reprezentată de Andrzej Wajda și Jerzy Kawalerowicz, sau în cele ale „cinematografiei neliniștii morale” din anii `70, reprezentate de Krzysztof Kieślowski. Așadar, pentru a exemplifica legăturile dintre trecut și prezent, fiecare film produs de noua generație de regizori va fi însoțit de o peliculă „clasică”. Filmele, grupate câte două pentru fiecare seară, sunt legate fie prin tematica abordată, fie prin maniera în care au fost realizate.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)