The Ex Live

  • by

THE EX *live
Opening: BERNAYS PROPAGANDA

presented by JADD & CONTROL.

Control / Sala Berlin (str. Constantin Mille, nr. 4)
Marti, 23.10.2012, ora 21
Intrare: 20 lei

“The Future The Ex”. Seria concertelor JADD ia o turnura spectaculoasa cu The Ex, marti, 23 octombrie, in Control / Sala Berlin. Factiunea expansiva si plina de verva a muzicii de avangarda, The Ex culmineaza de cand s-au infiintat, iar intrebarile care se pun in ceea ce-i priveste sunt: pana unde se poate ajunge? cat se poate extinde universul lor?

La asta raspund ei insisi foarte simplu in fiecare concert. Totul a inceput prin explozia initiala: anarho-punk underground, in Olanda, 1979, iar de atunci muzica lor s-a extins exponential prin galaxii post-punk, noise, rock, jazz, improvizatie, muzica etnica etc. Pare o imposibilitate teoretica ca toate astea sa fie continute intr-un punct unic imaterial, insa The Ex confirma ceea ce este uitat in general: grandoarea absurda si aberanta a muzicii.

Cum poti dansa in jurul unui punct imaterial? Caracterul special al muzicii lor discordante se dezvolta din chitarile ultra-ritmate si dansante marca Andy & Terrie Ex, temporizate a la drone de tobele plutitoare de esenta africana ale Katarinei Ex, completate de sampler si pigmentate de versurile lui Arnold.

In 33 de ani de existenta pe principiul muzicii facute indiferent de ratiuni comerciale, cu sufletul si mintea deschise, The Ex au colaborat cu muzicieni proveniti din directii deseori divergente printre care ii enumeram pe Mats Gustafsson, Ken Vandermark, Steve Albini, Fugazi, Sonic Youth, Tortoise, Tom Cora, Konono No. 1, Getatchew Mekuria, Anne-James Chaton, Jaap Blonk, Instant Composers Pool.

Abordarea independenta a grupului si maniera in care isi organizeaza concertele sau isi produc si distribuie albumele constituie un exemplu semnificativ si viguros pentru circuitul muzicii alternative. Au produs peste 25 de albume si au tinut peste 1500 de concerte, in toata lumea. “It’s 2012 now, and we’re still going strong, and forward, in every possible direction.”

BERNAYS PROPAGANDA *live (Moonlee Records, MK)

Bernays Propaganda este o trupa de post-punk din Macedonia. Membrii formatiei sunt Kristina Gorovska (voce), Vasko Atanasoski (chitara), Dzano Kuc (tobe) si Nenad Trifunovski (bass). Stilul lor muzical este influentat de nume precum Submission Hold, Fugazi, The Gossip, Gang of Four, The Slits sau LCD Soundsystem.

Numele lor vine de la Edward L. Bernays, autor al lucrarii Propaganda si considerat unul dintre parintii relatiilor publice moderne. Un nume potrivit, am putea spune, pentru o formatie a carei muzica reprezinta un manifest impotriva manipularii mai mult sau mai putin subtile a publicului realizata prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa.

Bernays Propaganda au mai cantat in Control in deschiderea concertului Doll & the Kicks din 2010.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)