Alborosie live @ Arenele Romane

Alborosie live @ Arenele Romane

Alborosie live @ Arenele Romane

Alborosie live in premiera in Romania, cel mai tare eveniment reggae al anului!

Alborosie este primul artist de origine caucaziana acceptat la casa de discuri a legendarului Bob Marley. Este si primul cantaret italian de reggae recunoscut mondial, el primind premiul MoBO (Music of Black Origins) pentru cel mai bun artist reggae in 2011, in defavoarea lui Damien Marley si a lui Nas. Alborosie va fi prezent pe scena Arenelor Romane duminica, 22 iulie. El va fi acompaniat de 13 muzicieni: cantareata jamaicana Ikaya si Schengen Clan Band. Concertul face parte din turneul european „Rebirth of Reggae Tour 2012″.

Drumul spre succes al lui Alberto D’Ascola seamana cu un scenariu de film hollywoodian. Nascut si crescut in Sicilia, Alborosie se muta in Jamaica in 2001 pentru a fi mai aproape de cultura sa de suflet. Nu beneficiaza de sprijin din partea familiei, asa ca isi vinde tot ce detine. Ajunge in patria reggae-ului doar cu hainele de pe el si ceva bani in buzunar. Munceste multi ani ca inginer de mixaj, lucrand la materialele unor artisti ca Angie Stone, UB40, Grace Jones, India Arie, Manu Chao, Sade si chiar No Doubt. O perioada in care, spune artistul, a fost mereu privit cu scepticism, drept „”micul baiat alb cu dreadlocks care s-a dus sa se piarda prin Jamaica” (Revista „Vibrations” 2011). Insa el a stiut tot timpul ca muzica sa ii va aduce respectul colegilor de breasla din insula. Primul care l-a incurajat a fost chiar veteranul Lee Scratch Perry, care a luat foc atunci cand a auzit „Kingston Town”, declarand ca e cea mai tare piesa pe care o auzise pana atunci. In scurt timp, melodia a luat cu asalt topurile jamaicane. La fiecare colt de strada, in taxiuri si la sound system-urile din insula se auzea acelasi refren, „It’s a rudeboy town/ It’s Kingston town”. In cateva luni s-a impus ca imn al capitalei jamaicane. Si acest imn era cantat de un sicilian.

De aici totul este istorie. A urmat un turneu european, in cadrul caruia a cantat la cele mai mari festivaluri – Rototom, Uppsala etc. A urmat o crestere spectaculoasa in peisajul muzical, fiind “cel mai cautat artist din insula”. Printre colaboratori se numara Luciano,Michael Rose, Morgan Heritage, Ky‐Mani Marley, Jah Cure, Beenie Man, Dennis Brown. A pus umarul ca producator si la case de discuri care i-au lansat pe Shabba Ranks, Sizzla, Dennis Brown, Elephant Man si Vybz Kartel si au semnat imnuri legendare ca “Get Busy” al lui Sean Paul si “Oh Carolina” al lui Shaggy. Alborosie a colaborat si cu regretata Amy Winehouse, pe piesa „Halftime”, inclusa pe albumul Lioness al artistei, lansat postum.

Ultimul sau album, “2 Times Revolution”, pe care artistul canta la toate instrumentele, este dedicat “tuturor rebelilor din lume”. La fel ca legendele reggae dinaintea sa, ca Bob Marley, Alborosie isi doreste sa creeze muzica ce poate ajuta la realizarea unor schimbari sociale.

Cu 6 albume, zeci de single-uri, si sute de concerte la activ pana in prezent, Alborosie abordeaza diverse teme culturale in muzica sa: respectul pentru eroii reggae din epoca de aur, despre putere, razboaiele din lume si globalizare. Prin reusita sa, el insusi este un exemplu viu ca nu conteaza cine esti si de unde pleci, trebuie sa crezi in tine si sa nu renunti la visele tale.

General Trix este singurul artist reggae roman cu un album lansat peste hotare. Originar din Timisoara, si-a inceput drumul muzical de la 15 ani, fiind un obisnuit al evenimentelor de gen. Dupa cativa ani se muta in Amsterdam, unde se implica in scena locala, ca organizator cat si mc la petreceri reggae si dubstep . In 2011 lanseaza albumul Greenlight, rodul muncii sale cu producatorul suedez Rough Lynx. Avem, asadar, o ocazie rara de a-l vedea live in Romania.

Pe scena urca si cei de la East Roots, prezenti in formula completa, live. East Roots nu este doar o trupa, ci un intreg concept. S-a infiintat in 2009 in Bucuresti si s-a afirmat pe scena muzicala romaneasca prin soundul nou, greu de etichetat, care imbina elemente de drum& bass, reggae, ska, dubstep si dancehall cu pasaje de sitar sau nai. Piesele lor sunt in romana, engleza si franceza si ne provoaca la un dialog cu ceilalti si cu noi insine, prin care sa demolam mentalitati si trenduri distructive.

Mighty Boogie vine tot din Timisoara si este un alt artist roman cu vechime in zona muzicala influentata de reggae. De-a lungul timpului, a fost prezent la numeroase petreceri si festivaluri, impartind scena cu nume ca Benny Page, Danny Byrd, Sukh Knight, Subscape, Emalkay, Mungos HiFi. Mai mult, 2012 este al doilea an in care este invitat la prestigiosul festival de muzica si cultura bass & sound system, Outlook din Croatia. Stilul lui incorporeaza jungle, dnb si dubstep, fara sa ignore dub-ul si dubstep-ul. Cu experienta in primul sound system din Romania, Fiyah Burn Sound, din care a facut parte si General Trix, Mighty Boogie este cea mai buna alegere pentru a incheia aceasta seara.

Seara va fi deschisa de baietii de la Kaya Foundation. In 2008 Bobi, Damian si Robert si-au unit resursele pentru a sustine muzica si cultura dub si reggae. Festivalul One Love este unul din roadele muncii lor, reunind in fiecare an artisti locali si internationali intr-un cadru natural. Mai mult, au construit cu propriile maini un sistem de sunet (Kogaion Sound System), cu care au transmis mai departe un vibe pozitiv si mesaje de pace la festivalurile si petrecerile din capitala si din tara.

Bilete in avans se pot achizitiona de pe www.myticket.ro: http://www.myticket.ro/ro/bilete/740/detaliilocatie/alborosie.html

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro si in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro: http://www.bilete.ro/comanda.asp?eveniment=2406

Puteti cumpara bilete si din magazinul Boarder’s din Bucuresti: http://www.facebook.com/boarders.boarders

Mai multe informatii despre bilete si eveniment pe www.reggaenights.ro si pe pagina noastra de facebook: http://www.facebook.com/reggae.nights.romania

Tags:

1 thought on “Alborosie live @ Arenele Romane”

Leave a reply (we review all comments)