SUBSONIC – Primul festival din România dedicat culturii bass. Prima ediție: 3-5 august 2012

SUBSONIC - Primul festival din România dedicat culturii bass. Prima ediție: 3-5 august

SUBSONIC - Primul festival din România dedicat culturii bass. Prima ediție: 3-5 august

Ginger Group & Animal Entertainment prezintă

SUBSONIC – Primul festival din România dedicat culturii bass. Prima ediție: 3-5 august

Ginger Group, prin platforma de evenimente Yazee, și Animal Entertainment organizează, în perioada 3-5 august 2012, prima ediție a Festivalului SUBSONIC, singurul festival din România dedicat exclusiv culturii bass.

SUBSONIC va găzdui două scene și peste 60 de ore de muzică susținute de mai mult de 30 de artiști străini.

Una dintre scene va fi susținută de un sound system adus din Italia, cu o putere de 20.000 de wați.

Locul de desfășurare a evenimentului va fi anunțat în curând.
Pentru a oferi publicului o selecție cât mai largă, am ales sa colaborăm cu agenții de prestigiu din Marea Britanie și Franța. Am reușit, astfel, să organizam un line-up ce cuprinde artiști în vogă, dar și legende ale acestui gen de muzică. Numele lor le vom anunța în curând” – Valentin Preotu, organizator SUBSONIC

SUBSONIC (www.subsonic.ro) este gândit ca un proiect de viitor ce își propune să crească și să promoveze în România cultura bass. Un punct important în economia festivalului îl reprezintă scena de soundsystem ce va ținută de Bababoom HiFi. Un crew din Italia ce vor transporta la Subsonic un puternic soundsystem de 13kw.

Pe lângă muzică, în cadrul SUBSONIC vă veți putea bucura de activități sportive, locuri de relaxare, workshopuri și multe alte surprize pe care le veți afla pe parcurs.

Din punct de vedere logistic, SUBSONIC va avea un camping ce va putea găzdui 1.000 de persoane  și va fi dotat cu dușuri cu apă caldă, toalete, internet wireless, curent pentru alimentarea de diverse echipamente electronice. Vis-a-vis de locul de desfășurare al festivalului se află o parcare ce poate adăposti peste 500 de autoturisme.

De ce un festival dedicat exclusiv culturii bass?

Am creat un festival dedicat culturii bass nu numai datorită puterii ei de a mișca oamenii indiferent de tempo și nici datorită faptului ca este unul din cele mai puternice  influențe genuri muzicale ale zilelor noastre. Am creat un festival bazat pe cultura bass, deoarece reprezinta esența a ceea ce noi înțelegem prin muzică și cultură – un mix, un permanent schimb între straturi, un amalgam de activism, libertate de exprimare, solidaritate și valori sociale ” – Codin Orășeanu, organizator SUBSONIC.

If ”Hell is full of musical amateurs” (George Bernard Show), then Subsonic must be the Paradise —

Primele 9 trupe confirmate pentru SUBSONIC:

SHAPESHIFTER (New Zealand – Heavy soul, Drum and Bass)

Cea mai valoroasa trupă live din Noua Zeelandă produce un spectacol extraordinar ce nu trebuie ratat. Shapeshifter au fost declarați un fenomen muzical pentru show-urile lor live cutremurătoare și amestecul inedit de heavy soul și drum & bass. Reputația lor de pionieri ai muzicii moderne a fost construită cu o abordare unică asupra muzicii electronice,restrânsă, în trecut, la muzicienii de studio, câștigând-le astfel o bogată aclamare critică și comercială.

Cel de-al treilea lor album, “Soulstice”, a fost lansat în august 2006, intrând direct pe locul 4 în topurile naționale din Noua Zeelandă, rămânând peste 2 luni în Top 20. Tot în 2006, au fost premiați de 3 ori la premiile muzicale bNet pentru Best Live Act, Song of the Year (“Bring Change”) i Album of the Year (“Soulstice”).

Mai multe pe: www.subsonic.ro/artist/shapeshifter-41.html

BUSH CHEMIST (UK – Dub)

Fondat în 1993, în jurul lui Dougie Wardrop ca un proiect secundar al Centry. Începînd cu 1996, Bush Chemists au lansat mai multe albume și EP-uri printre care Dub Outernational, Money Run Tings, Dubs >From Zion Valley (cu Jonah Dan), In Dub: Light Up Your Chalice, Dub Fire Blazing și Raw Raw Dub (2005).

În prezent, lansează single-uri prin intermediul propriului label Conscious Sounds. Parte din scena și cultura roots și dub din U.K., trupa produce cel mai des din studioul de acasă al operatorului Dougie Wardrop, combinând sunetele moderne cu cele specifice reggae-ului autentic.

Mai multe pe: www.subsonic.ro/artist/bush-chemists-37.html

Dawa HiFi (France – Dub)

Dawa HiFi (Val si Ben) este un soundsystem și studio de producție muzicală activ încă de la începutul mileniului. au bifat Pe parcursul acestui timp ei au bifat peste o sută de show-uri împărțind scena cu artiști precum Iration Steppas, Alpha & Omega, Martin Campbell, Zion Train, Stand High, OBF, Ondubground, Kanka, Blackboard Jungle, Jacin, Ackboo, U.Stone, Brain Damage, dar și mulți alții.

Un element fără de care nu putem vorbi de acest crew este creativitatea. Pe lângă dubplate-uri și albume Dawa HiFi și-au creat și propriul soundsystem (12km), un motiv în plus să fie numiți de revistele de specialitare ca unul din cel mai prolific crew din Hexagon.

Mai multe pe www.subsonic.ro/artist/dawa-hifi-50.html

Iration Steppas (UK – Dub, Steppa)

Iration Steppas sunt unul dintre soundsystem-urile dubwise de top din lume și, cu siguranță, unul dintre cele mai puternice ca sunet. Și-au început activitatea în 1990, prin a mixa dubplate-uri, apoi prin a-și crea propria muzică pe care au răspândit-o în intreaga lume. Initiatorul proiectului, Mark Iration, caracterizează Iration Steppas ca fiind soldați în prima linie a muzicii Dub, “The Vanguard of Dub”. Despre sound-ul proiectului: “inna year 3000 style”, ceea ce se reflectă într-o originalitate debordantă și un sunet inconfundabil. Muzica lor strânge împreună oameni din toate părțile și din toate păturile culturale, pentru o experiență zgomotoasă.

Unii pot spune despre Iration Steppas că s-au îndepărtat de sunetul tradițional reggae, însă același lucru putea fi spus și despre King Tubby sau Lee Scratch Perry în vremea lor, atunci când începuseră să forțeze granitele muzicale. Mergând întotdeauna înainte, ei continuă să joace un rol crucial în lumea muzicii dub – forța de neoprit este Dan Man. Claston Brooks, cu numele de scenă Dan Man aka Sunny Voice, este un veteran al scenei muzicale, fiind un MC prezent pe scenele locale și internationale de peste 20 ani. Emigrat din Jamaica în Marea Britanie la varsta de 11 ani, își începe experiența muzicală cu adevarat în 1995, cand ia contact cu primul studio de înregistrare. Au urmat o lungă serie de releas-uri alături de nume consacrate ale muzicii reggae din Marea Britania, inclusiv Iration Steppas, alături de care s-a creat o strânsă colaborare.

Mai multe pe www.subsonic.ro/artist/iration-steppas-42.html

O.B.F. (France – Dub)

O.B.F. (Original Bass Foundation) Soundsystem, luptători în armata muzicii dub, vin direct din Franța pentru a zgudui urechile, picioarele și întregul ring de dans. Acești doi DJ și producători își livrează propriile producții pe scenă, de la roots reggae rockers pâna la riddim-uri digitale steppin dubwise. Stilul lor surprinde influențe din numeroase genuri muzicale, dar ce te face să îi asculți încontinuu este originalitatea cu care tratează fiecare compoziție. Îmbinând astfel stiluri clasice ale muzicii cu propriile interpretări, stilul lor a adus un aer proaspăt scenei de dub.

Mai multe pe: www.subsonic.ro/artist/o-b-f-46.html


Panda Dub (France – Electro Dub)

Producător lyonez de dub cu influențe din scena franceză și britanică, Panda Dub și-a creat un stil foarte original. Stilurile reggae roots, steppa-ul englezesc și electro dub-ul francez îi susțin compozițiile care au toate caracteristicile aclamate de soundsystem-urile britanice.  Sunetul Panda vine dintr-un melanj aproape științific de sample-uri etno, melodii electro fresh și percutante, texturi adânci și ritmuri puternice.

Panda Dub este fară îndoială unul dintre artiștii care demonstrează ca dub-ul francez este plin de resurse și surprize .

Mai multe pe: www.subsonic.ro/artist/panda-dub-47.html

RSD (UK – Dub)

RSD este un proiect al legendarului Rob Smith, cunoscut publicului de muzică electronică din proiectul Smith and Mighty. Rob produce muzică de peste 20 de ani și este unul din pilonii pe care s-a înălțat fenomeul Bristol. Formând încă din 1987 împreună cu Ray Mighty, de acum legendara echipă ”Smith and Mighty”, cei doi au jucat un rol crucial în dezvoltarea scenelor trip hop și jungle pentru care Bristol a devenit renumit.

Sub numele RSD, Rob Smith produce muzică bass inovativă, adaptându-se comfortabil la ritmurile sub-joase de dubstep. Cu releas-uri la label-uri recunoscute precum Punch Drunk, Earwax, Tectonic si Black Box, sunetul RSD este caracterizat de linii bass extrem de joase și grele care supun la test orice soundsystem.

Ca Dj, RSD călătorește constant în toata lumea. În 2011 s-a oprit în Elveția, Olanda, Suedia, Slovenia, a avut turnee în Asia (China, Japonia, Tailanda, Filipine și Vietnam) și, bineînteles, în toata Marea Britanie.

Mai multe pe:www.subsonic.ro/artist/rsd-43.html

SOOM T (UK – Reggae, Dub)

Soom T este o solistă din Glasgow cunoscută pentru colaborările vocale eclectice din peste 50 de releas-uri. Din 1999 și până în prezent Soom T a semnat colaborări cu artiști precum The Orb, T.Raumschmiere, King Creosote, Miss Kittin, The Bug, Mungo’s HiFi, Bus, Asian Dub Foundation si mulți alți artisti consacrați. Și-a petrecut ultimii 10 ani înregistrând și lansând, iar persoana lui Soom T a devenit renumită în industrie ca una veselă și excentrică, cu abilități virtuoase, inimitabilă, cu un sunet distinctiv și un punct de vedere politico-spiritual puternic care îi atinge mereu poezia. Cântăreața de origine indiano-scoțiană și-a câștigat astfel un public nerabdator să călătorească din diverse țări pentru a fi martor la rarele apariții publice.

Cu numeroase show-uri și multe seturi care au mișcat mulțimi și și-au lăsat amprenta asupra publicul european, cu mai multe turnee recente în Scandinavia, Japonia, China, SUA, Canada și Mexic și cu alte turnee solo sau împreuna cu Mungo’s HiFi și ațti artiști în India, Brazilia, Mexic, Europa, țările Balcanice fenomenul Soom T nu dă semne de încetinire.

Mai multe pe: www.subsonic.ro/artist/soom-t-44.html

Vibration Lab (UK – Future Reggae/Dub/Dubstep)

”Scopul nostru este acela de a produce muzica “Future Reggae” și de a împărtăși un mesaj pozitiv în întreg Universul.” , spun cei de la Vibration Lab. ”Este un melanj perfect între nou și vechi. O linie bass de dub, cu o atingere de LFO (low frequency oscilator) care indică dubstep-ul, dar se păstrează roots, în timp ce percuția perfect echilibrată o împinge înainte, iar vocalele sugerează „nu imi pierde timpul” și apar exact cât să fie reținute dar nu deranjante.” – David Elvin (www.radioundergroundsound.com)

”Vibration Lab fac valuri mari în scena underground la acest moment. Muzica lor nu poate fi descrisă altfel decât ca ceva frumos. Cu influențe din adâncurile seifurilor proprii reggae/dub, manipulează sunetul pentru a sculpta un sunet pământean, futuristic și puternic!

Mai multe pe: www.subsonic.ro/artist/vibration-lab-48.html


FESTIVAL SUBSONIC. ORGANIZATORI:

Yazee (Ginger Group). Ginger group este un proiect pentru o cultură deschisă, înțeleasă ca o legatură strânsă între produsul/actul cultural și interpretarea individuală a acestuia. Ginger Group susține și promovează oameni, idei și proiecte culturale pentru a atinge un public cât mai larg. Ginger Group organizează evenimente prin brand-ul Yazee, un proiect ce și-a început activitatea în anul 2007, pentru a susține și a promova artele și evenimentele conexe acestei arii. Din anul 2011, Ginger Group și Yazee și-au unit forțele pentru a dezvolta împreuna proiecte pe scena artistică.

Animal Entertainment. Și-a început activitatea în anul 2007, când scena de evenimente din România abia facea primii pași. De atunci, compania a fost implicata în numeroase proiecte începînd cu seri de club și continuând cu festivaluri și evenimente, având o plajă mare de spectatori. În tot acest timp Animal Entertainment a reușit să creeze o rețea de parteneri și colaboratori cu care organizează diverse evenimente.

www.subsonic.ro

If ”Hell is full of musical amateurs” (George Bernard Show), then Subsonic must be the Paradise —

2 thoughts on “SUBSONIC – Primul festival din România dedicat culturii bass. Prima ediție: 3-5 august 2012”

Leave a reply (we review all comments)