“Tatal Fantoma”, primul film de lung-metraj al lui Lucian Georgescu, cu Marcel Iureș în rolul principal

“TATĂL FANTOMĂ”, primul film de lung-metraj al lui Lucian Georgescu, cu Marcel Iureș în rolul principal, a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons (Belgia)
Este primul film cu Marcel Iureș într-un rol romantic și a fost selecționat în competiția oficială a celui mai important festival al filmului de dragoste.

Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste de la Mons, în cele 17 ediții organizate până acum, de fiecare dată în februarie, luna iubirii, a oferit publicului un număr impresionant de titluri aparținând deopotrivă cinema-ului de artă și popular și i-a mijlocit întâlnirea cu nume mari ale cinema-ului internațional: Maria de Medeiros, Joaquim de Almeida, Emilie Dequenne, Gaspard Ulliel, Claude Lelouch, Andrzej Zulawski, Nathalie Baye, Audrey Tautou, Marion Cotillard, Jeanne Moreau, Charlotte Rampling, John Madden, Lauren Bacall, Valéria Golino, Josiane Balasko, Gérard Darmon, Gérard Jugnot, Patrick Bruel.
„Tatal fantomă”, debutul în lung-metraj al criticului de film, scenaristului si cunoscutului publicitar Lucian Georgescu, este selecționat în competiția oficială și în secțiunea competitivă pentru categoria „filme de debut”.
Filmul este o comedie dulce-amară și spune o dublă poveste de dragoste: pe de o parte cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, pentru prima data pe marele ecran intr-un rol de comedie), reîntors în țara natală a tatălui său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihaela Sîrbu, considerată de Variety un „debut formidabil”) și, pe de altă parte, dragostea pentru cinematograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru și nostalgic adus unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație și imaginii semnate de Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.
Alături de Marcel Iureș și Mihaela Sîrbu, în film mai joacă Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț (împreună din nou pe marele ecran dupa 30 de ani!), Valer Delakeza, Mihai Constantin, Mimi Brănescu, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantaș, Marcello Cobzariu și Mirela Oprișor.
Road-movie inițiatic, „Tatăl fantomă” are ca punct de plecare nuvela „Almost Oriental” a scriitorului american Barry Gifford, scenaristul favorit al lui David Lynch („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care, de altfel, are și o apariție cameo în film.

Filmul a fost prezentat în avanpremieră extraordinară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 și a fost selecționat in competițiile Festivalurilor Internaționale de Film de categorie A de la Montreal și Mannheim-Heidelberg.
„Tatal fantomă” este distribuit in România de Transilvania Film și va avea premiera națională pe 2 martie.

1 thought on ““Tatal Fantoma”, primul film de lung-metraj al lui Lucian Georgescu, cu Marcel Iureș în rolul principal”

  1. Pingback: Concurs de afise pentru filmul “Tatăl Fantomă” | Feeder

Leave a reply (we review all comments)