Revoluție în miniatură la ShortsUP Comedy Night cu Stremț 89

  • by

Revoluție în miniatură la ShortsUP Comedy Night cu Stremț 89

Documentar de un comic exploziv, proiectat la ShortsUP Comedy Night: “Stremț 89”

“Vai de mine, e Revoluție! Era așa un balamuc plutitor!” Astfel descriu personajele documentarului “Stremț 89” (r. Dragos Dulea, Anda Pușcaș, România, 2011) situația de acum 20 de ani din satul de munte uitat de lume. Filmul va fi inclus în programul ShortsUP Comedy Night, de aproape 3 ore, alcătuit integral din comedii scurte premiate. Evenimentul are loc sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 20.00, la cinematograful Scala din București.
Sătenii pitorești din Stremț povestesc cum așteptau cu sufletul la gură tancuri, teroristi și glorie. “Punem mâna pe furci și topoare și plecăm la primărie!” Scurtmetrajul s-a întors de curând de la Filmul de Piatra cu marele premiu pentru documentar și cu premiul de popularitate oferit de public.

Filmat în totalitate în 4 zile, cu buget zero, “Stremț 89” a ieșit exact așa cum sunt sătenii de acolo: autentic. Oamenii au fost generoși cu detaliile amuzante despre revoluția lor, de la intenția de a începe cu câteva perechi de palme date primăriței până la descrierea colorată a atmosferei: “Unii fumau, alții beau din damingene, alții erau serioși… Revelionu’ l-am făcut cu automatul sub biroul secretarului de partid și încărcătoarele la cizmă!” Abordarea amintește de celebrul film al lui Corneliu Porumboiu, “A fost sau n-a fost”, iar cei doi tineri realizatori mărturisesc că nu și-au dorit un film-document, cu valoare istorică, ci un portret al unor oameni simpli, prinși în mijlocul unor evenimente extraordinare.
Astazi, parțial uitat, parțial imaginat, trecutul este mai clar. Iar felul în care un sătean rezumă revoluția, “trecerea puterii dintr-o mână în alta, ca la tarabă” pune faptele într-un context esențializat și din cand în când readus în actualitate.
Evenimentul ShortsUP de sâmbătă va mai include comedii premiate sau nominalizate la Oscar, la Cannes și la Clermont-Ferrand, precum și o expoziție cu obiecte și afișe realizate cu grafică înainte de apariția computerului de echipa cărții “Grafică fără computer”. Caricatură live și alte surprize demne de o seară de comedie 100% îi mai așteaptă pe bucureșteni sâmbătă la Scala.
Biletele se vor pune în vânzare cu o oră înainte de eveniment, la cinema, la prețul de 20 de lei. Detalii despre program, fotografii și video găsiți pe www.shortsup.ro.

Leave a reply (we review all comments)