Taxi Driver restaurat @ Cinema Studio

  • by
Taxi Driver restaurat @ Cinema Studio

Taxi Driver restaurat @ Cinema Studio

“Am vazut ieri la Studio pe ecran mare Taxi Driver restaurat, digital, frumos, stereo, culorile reale, nu copia alb-negru de la Cinemateca, vazuta in studentie ! Dar mult timp din film mi-am amintit lucruri, ca despre vechi prieteni ! Pentru e ca si cum m-am revazut cu un bun prieten ! prima oara cind am vazut Taxi Driver, pe vhs, noir et blanc, la Brasov, prin noiembrie 1987 in casa doctoritei mele psihiatre de atunci, si m-a marcat ca nu a prins subtextul filmului, la care m-am gindit cit am dus caseta vhs inapoi de la Saguna pina pe linga Dinamo. Cred ca-mi amintesc bine si era pe caseta cu Osterman Weekend al lui Pekinpah, dupa Ludlum, si doamnei ii placuse mai mult spymovie-ul si se asteptase ca Driver-ul sa fie mai action. Poate la fel ca cocoana care vrea sa dea in judecata producatorii lui Drive.

Mult timp filmul a ramas pentru mine alb-negru, chiar si azi ma mai gindesc la el asa, pentru ca functioneaza mai mult ca un film noir, ceea ce in parte e.
Muzica lui Bernard Herrmann in ultimul sau score, (de fapt ultimul insert pe imagine e dedicatia catre el), cu toba de fanfara care a fost “ciordita” si de Nicolaescu la scena executiei din abator din Revansa (!), si cu saxofonul bluesy, voice over-ul lui De Niro, cele doua geci militare, cu insemnul King Kong, dublul cameo al lui Scorsese, aparitia lui Joe Spinell ca dispecer la inceput, ochii Cybill-ei Shepherd, obsesia lui John Hinkley jr. pentru Jodie Foster, care a dus intr-un sindrom Travis Bickle “life imitating art” la tentativa de asasinare a lui Reagan, Albert Brooks (da, azi, vazindu-l in Drive si gindidu-ma daca are vreo legatura optiunea de casting a lui Nicholas Winding Refn , avind in vedere ca stiu cit l-a influentat Scorsese din Mean Streets si Taxi Driver, si a citat in Bleeder chestia cu mersul la film al unui singuratic Madds Mikelssen).”

Restul articolului de Alin Ludu Dumbrava il puteti citi aici.

Mai puteti vedea filmul miercuri la ora 15.30 la cinema Studio!

Leave a reply (we review all comments)