Your HIGHness

  • by
Your HIGHness

Your HIGHness

“Quests suck!”
(Thadeous)

Ati vazut pe cind erati copii Conan Barbarul? dar Dragonslayer? Krull? Willow? Heroic fanatsy-urile de acum 30 de ani? Asa au facut David Gordon Green, Danny McBride (aka Kenny “Fukin” Powers) si Ben Best, care s-au hotarit sa parodieze genul intr-un film atit de vulgar, incit e irezistibil! Zilele parodiilor lui Mel Brooks s-au intors! Cele timpurii, de la Blazing Saddles la Istoria lumii: part one!!! Monty Python’s Holy Grail! Si un pic din The Princess Bride! Dupa cum zice McBride, “nimeni nu a vazut o erectie de minotaur pusa pe ecran pina acum”!

Este primul lead (co-lead) pe marele ecran intr-un film de buget produs de un studio (citeste Risky) al lui Danny McBride (Thadeous), alaturi de James Franco (Fabious, care s-a mai prostit similar in Pinneaple Express, regizat tot de Green), secondati de Rasmus Hardiker (Courtney), Natalie Portman (Isabel), Toby Jones (Julie), Justin Theroux (vrajitorul Leezar), Zooey Deschanel (Belladonna) si seriosul Charles Dance in rolul regelui Tallious, tatal fratilor quest-ici.

Titlul romanesc, Maria ta, nu face dreptate jocului de cuvinte din original (pun), si da e un film pentru stoneri, baked sau half-baked deopotriva!
As fi vrut insa ca Your Highness sa fi folosit un alt fel de soundtrack, Steve Jablonsky se descurca de minune la zimmereala, dar as fi preferat piese funny si anacronice, ei s-au luat foarte in serios sa le iasa actiunea si efectele extrem de bine si au mizat si pe aportul dramatic al muzicii, construita pe genul specific! Insa cintecelul numit “The Greatest Most Beautifullest Love Song In All The Land” destrama aceasta atmosfera, bifind momentul musical (Camelot-Came-a-lot?)

Vrajitorul broasca-testoasa pervers din Alice in tara minunilor meets Yoda e priceless! Ca si suvenirul luat de la minotaur, si personajul episodic al Barbarului. Dar cel mai tare e Ma-titi! Cu amazoanele lui toplese. Parodiile mai includ Clash of the Titans (originalul din 1981), cu pasarea mecanica, Star Wars, Lord of the Rings, si chiar Macbeth !
Nathalie Portman ajuta filmul si a fost aspru mustrata pentru alegere (nah), Your Highness a fost macelarit de criticii americani.
Ceea ce nu ma mira!
Pe de patru:
In primul rind trebuie sa ai ceea ce se numeste “an aquired taste”,
in al doilea rind sa-ti placa umorul ofensiv si ofensator al lui McBride & co (eu m-am atasat de el),
trei: sa-ti functioneze referintele,
patru sa nu fi un fals ipocrit, si un pudibond!
E Your Highness comedia anului? Sau va fi The Hangover Part 2? Vom vedea! Ma-titi!
*atentie nu e un film pentru copii, si nici pentru parintii mai batrini de 40 de ani -frumos ca la noi a primit interzis sub 15 ani nu un tenebros R (in SUA e Rated R for strong crude and sexual content, pervasive language, nudity, violence and some drug use)

Alin Ludu Dumbrava
http://aldmovieland.blogspot.com

Leave a reply (we review all comments)