TRON: Legacy – trip 3D

TRON: Legacy – trip 3D

TRON: Legacy – trip 3D

TRON: Legacy e continuarea directa a originalului din 1982, TRON, (termenul vine de la electron-ic), produs de Disney si creat si regizat de Steven Lisberger, la vremea sa esec financiar devenit film-cult, mai ales datorita jocului video Arcade, care i-a creat faima in epoca.

Este povestea lui Kevin Flynn (Jeff Bridges), creator de jocuri si hacker care e transbordat in lumea creata de el, a jocului, unde e fortat sa devin parte din el. In Romania exista destul de putini fani sau cunoscatori ai originalului, si al jocului aderent, primul film de sinteza din istoria cinematografului, bunicul CGI fara de care n-am avea azi majoritatea productiei US. Toate cronicile pe care le-am citit la T:L spun acelasi lucru, vizualul e coplesitor, muzica minunata. Dar la un moment dat te plictiseste. Si e cu aproape jumatate de ora prea lung. Dar atunci, oare de ce de cind l-am vazut inca ma mai gindesc la el? Olivia Wilde e hot, Jeff Bridges e dublu, Clu, CGI in care arata la fel de tinar ca in original si Flynn, barbos si cu replici si atitudine gen Dudele Lebowski. Iar newcomerul Garrett Hedlund (fiul lui Flynn, hacker extraordinaire si el, anul asta in On the Road dupa Kerouac), who cares?

M-a spart muzica. Score-ul francezilor de la Daft Punk (pe care I-am vazut odata live, faceau muzica la Cannes la party-ul Southland Tales parca) e orchestrat simfonic, si aduce cu Hans Zimmer & James Newton Howard la Batman Returns/The Dark Knight, mixata cu Vangelis, Tangerine Dream, un pic de Wojciech Kilar si de Giorgio Moroder. Si… Daft Punk (care apar ei insusi ca DJ in lumea virtuala). Asa ca l-am pus direct pe locul 2 in topul meu de soundtracks pe 2010.
Muzica la TRON-ul original era de Wendy Carlos (la un moment dat Walter Carlos pina si-a facut operatia de schimbare de sex). A fost revolutionara si ne duce la legatura cu Stanley Kubrick (Carlos a facut muzica la A Clockwork Orange si a contribuit la Shining). Aici e un sound design de game, inventat insa atunci pentru film, high-tech si highly avangarde.

Cit despre designul vizual al sequelului, TRON: Legacy seamana cu Portocala mecanica, Matrix, look de oras gen Blade Runner, are idei din 2001-Odiseea spatiala, dovada faptului ca Stanley Kubrick a fost atit de avant-garde incit inca da cinematografului de mincare, la fel ca Ridley Scott care a schimbat istoria filmului in 1982. Dar ca film semana cu experimentul Wachovski, Speed Racer (2008), care avea niste culori superbe si daca iesea in 3D car fi avut alta sansa. Poate fi si o experienta pasiva de joc (regizorul debutant Joseph Kosinki a regizat jocuri video anterior, a vazut TRON cind avea 8 ani si i-a schimbat viata!), cu un paradis kinky de latex (vezi Beau Garrett as Gem), un raple Alex (McDowell) din Portocala-Michael Sheen intr-un soi de Korova bar de neoane fluorescente si replici ridicole gen tweet despre Jules Verne.

TRON: Legacy – trip 3D

A costat 170 de milioane, imdb zice ca 300 de milioane. Numai costumele vreo 13. Tot pe imdb scorul e de 7.4., mare fata de cronicile care duc la un 49 %.

Lui Roger Ebert (cel mai influent si veteran critic american) i-a placut si i-a dat trei stele din 4, revista engleza Empire trei din cinci, iar unii critici au desfiintat filmul, lucru destul de simplu de altfel.
T:L incepe in 2 D si apoi cind ne mutam in lumea de sinteza, a jocului si a lui Clu si Tron totul e 3dimensional, un 3 D fabulos si totusi prea intunecat (probleme de baza a 3D-ului, intunecimea imaginii, lucru pe care nu l-am observat in culorile vii din desene animate in acest procedeu, Megamind de exemplu).
Am scris aici despre filmele 3 D si de ce asta e filmul 3D al anului 2010, live action. Majoritatea celor care se vind cu acest gimmick de exemplu sunt facute in post-productie.
Parerea mea, vedeti filmul in Real D (e o sala la mall Vitan) sau la IMAX, unde m-as duce sa-l mai revad si pare a real treat…

Alin Ludu Dumbrava
http://aldmovieland.blogspot.com

6 thoughts on “TRON: Legacy – trip 3D”

  1. E buna recenzia – nu ai cum sa vorbesti putin despre Tron – mai ales ca cel din 1982 e supercult movie.
    Keep them coming.

  2. si e putin cam incoerent si nu prea le are cu scrisul. oricine poate sa adune 1000 de informatii de pe imdb si alte siteuri de gen si sa le tranteasca intr-un word.

  3. da…se vede ca stie multe, dar din pacate vrea sa arate ca stie el multe si e smecher si imi piere tot cheful de citit dupa ce vad cat se lauda. Si e mult prea inghesuit…o mie de informatii pe paragraf.

Leave a reply (we review all comments)