Crulic. Despre viata de dupa moarte

Claudiu Crulic a murit pe 18 ianuarie 2008, la varsta de 33 de ani, dupa ce a protestat fata de arestarea sa de catre autoritatile de la Varsovia, din Polonia, intrand in greva foamei. Pe 6 aprilie 2008, Ministerul Afacerilor Externe publica un comunicat de presa in care se afirma: “Cazul cetateanului roman Crulic Claudiu Daniel s-a aflat in permanenta in atentia Ambasadei Romaniei la Varsovia si al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, prin Directia Relatii Consulare”. In realitate, Claudiu Crulic a murit singur, parasit de toti, de Consulatul Romaniei la Varsovia si de autoritatile poloneze, deopotriva. In urma acestui caz, trei medici polonezi au fost pusi sub acuzare in orasul Cracovia pentru neglijenta, iar in Romania, Adrian Cioroianu, pe atunci ministru de externe si reprezentant al Ministerului de Externe ca gestionar al activitatii consulare, a demisionat. Inainte de a face public raportul intern al MAE in acest caz, Cioroianu spunea ca exista inadvertente in declaratiile consulului de la Varsovia, Ioan Preda, care ar fi avut totusi o corespondenta cu Claudiu Crulic, chiar daca initial declarase ca nu avusese niciun contact cu acesta si ca nu stia ca romanul se afla in greva foamei.

In aprilie 2008, pe cand povestea lui Claudiu Crulic aparea in presa romana si poloneza, in Polonia se mai afla, din pura coincidenta, regizoarea Anca Damian. “Eram acolo la un festival de film si citeam pe netul de la hotel despre cazul asta. Asa mi-a venit ideea. Am inceput cercetarea in toamna aceluiasi an”, povesteste cea care a indraznit sa sape in aceasta poveste, sa afle toate detaliile mortii lui Claudiu Crulic pentru ca, mai apoi, sa realizeze un documentar animat despre ceea ce s-a intamplat atunci. Acesta va fi lansat in prima parte a anului viitor. “La inceput nu m-a atras neaparat povestea, cat moartea prin greva foamei, care este o moarte lenta. Ajungi sa te contempli murind: corpul moare, practic, inaintea ta, e ca la un computer, se comuta energia de la toate organele care nu sunt vitale. Claudiu a ajuns la spital cu 16 ore inainte sa moara, insa, chiar si asa, corpul sau era deja mort”, explica Anca Damian.

Claudiu Daniel Crulic a fost arestat pe 10 septembrie 2007 sub acuzatia ca, la 11 iulie, ar fi furat, la Cracovia, portofelul unui judecator polonez. In data de 18 septembrie, acesta a intrat in greva foamei, dorind sa-si sustina astfel nevinovatia si pentru a protesta fata de lipsa de contact cu personalul consular roman. Potrivit MAE, Crulic a fost pus sub acuzare la 30 noiembrie 2007, impreuna cu prietena sa, pentru furt. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei. El a decedat pe 18 ianuarie, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea lui prin perfuzii. Crulic avea in jur de 30 de kilograme la acel moment, potrivit familiei sale. Inainte de a fi retinut pentru aceasta presupusa infractiune, Claudiu mai era cercetat, in stare de libertate, pentru fapte infractionale anterioare (furt). Claudiu a respins, de fiecare data, acuzatiile.

“Exista un tip de eroism care a fost intotdeauna minimalizat. Sunt oameni care se intereseaza mult mai mult de Claudiu ca recidivist si faptul ca avea cazier conteaza mult mai mult decat umanitatea si decat tipul asta de eroism contemporan. El s-a luptat cu corpul lui, singura arma pe care o avea, pentru a fi ascultat, sustinandu-si nevinovatia. Valoarea prejudiciului de care era acuzat era de 500 de euro. Viata unui om nu poate si nu trebuie sa fie cuantificata in caziere si-n tipul asta de judecata la prima mana”, spune Anca Damian. “In urma cercetarii pe care am facut-o despre viata lui Claudiu, nu am auzit decat cuvinte de lauda despre el. Exista in noi un tip de-a categorisi atat de usor faptele unui om. Noi nu ne uitam la lucrurile esentiale si acordam sentinta vinovat foarte usor. Eu am fost fascinata de suferinta si de singuratatea acestui om in fata mortii. Nimeni n-a stiut cine era Claudiu si nici nu i-a interesat. Mergand la Dorohoi, de mai multe ori, i-am cunoscut parintii, verii, matusile si fiecare a avut povestea sa despre Claudiu. In Cracovia, persoanele care l-au cunoscut, vecinii, fiecare avea, de asemenea, povestea proprie despre el. Adunand toate astea si combinand cercetarile pe baza actelor de la dosar, la care am avut acces cu ajutorul co-producatorului polonez, si pe baza notitelor lasate de Claudiu, am rescris povestea la persoana intai. A fost un proces de creatie foarte anevoios, am sapat multe straturi pana am ajuns in profunzimea povestii si lucrul asta da valoare proiectului. Timpul si energia investite au cristalizat ceea ce nu poate iesi intr-un articol de ziar. Este un documentar care respecta adevarul si care aduce un grad de implicare emotionala pe care doar filmul de fictiune il poate aduce”, crede regizoarea Anca Damian.

Din discutiile purtate in luna octombrie 2007, in perioada derularii anchetei, intre reprezentantul Ambasadei Romaniei la Varsovia si procurorul care a instrumentat cazul, precum si cu conducerea penitenciarului, a rezultat ca, pe intreaga perioada a anchetei, cetateanului roman i s-au respectat drepturile procesuale, asigurandu-i-se un tratament corect, in conformitate cu legislatia poloneza in vigoare. Procurorul a mentionat ca detinutul nu a fost in prima faza de acord cu instiintarea ambasadei despre cazul sau. In realitate, autoritatile poloneze n-au informat niciodata Ambasada in legatura cu vreo intentie a persoanei retinute de a refuza hrana. Aceasta este comunicarea oficiala a MAE in legatura cu acest caz.

“Exista etape in timpul creatiei unui film in care trebuie sa te identifici cu povestea si povestea sa fie una cu tine si dupa ce ai inglobat-o o respui in felul tau, sau poate se creaza ceva care include povestea si pe tine ca artist, ceva mai puternic, ceva unic. Vlad Ivanov, care este vocea lui Claudiu in film, a intrat in proiect cu mare usurinta, s-a identificat cu el, parca era de-acolo. Treburile au mers ca unse pentru ca ma duceam la Cracovia si, pe drum, ma gandeam ce caut eu acolo, ca nu stiam limba, autoritatile nu erau foarte cooperante, insa, cand ajungeam acolo, in zece zile, cat stateam, oamenii si informatiile se desfasurau, practic, in fata mea si totul se lega. Aveam sentimentul ca lucrurile vin spre mine, ca primesc ajutor pentru ca proiectul trebuie sa iasa. Consider ca si piedica asta cu finantarea CNC (n.red. initial, CNC a finantat dezvoltarea proiectului, la ultimul concurs refuzand fondurile de productie, desi finantarea principala era deja acoperita de co-producatorul polonez) are un rost si am credinta ca se va transforma intr-o energie care va ajuta proiectul. Cred ca lucrurile care-s adevarate si in care se investesc energii curate ajung in cele din urma la lume”, spune Anca Damian. Povestea animata a lui Claudiu Crulic are un ton autoironic. “Era singura modalitate de a spune un lucru atat de greu. Un film integral dramatic devine, la un moment dat, de nesuportat. In afara de asta, in Moldova de Nord, la Dorohoi, exista autoironie in mod natural. Mi se pare fascinant modul asta de-a te privi de sus. Filmul trebuie sa fie si spectacol ca degeaba ajungi sa vorbesti de lucruri foarte serioase daca spectatorul nu traieste ce vede, daca n-are senzatia ca participa si ca primeste ce i se ofera”.

“Claudiu Crulic era un baiat respectos. Raspundea la telefon cu ‘da, va rog’. Era o persoana serioasa, miloasa, sarea in ajutorul celorlalti, glumet, avea o atitudine buna, blanda fata de cei de alaturi. De aceea, una dintre surprizele neplacute a fost sa vad femei tinere, avocate si judecatoare, implicate in acest caz care n-au simtit niciun fel de compasiune vizavi de Claudiu, care, vazand halul in care el ajunsese, au preferat sa nu ia nicio atitudine ca nu cumva sa li se reproseze indulgenta. E vorba de o lipsa, din ce in ce mai mare, de compasiune a oamenilor vizavi de semenii lor”, a spus Anca Damian.

Proiectul “Crulic – sau drumul spre dincolo” e sustinut moral de regizorii romani Radu Jude, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu, Andrei Ujica si Florin Iepan. Scenariul ii apartine Ancai Damian, care a fost ajutata de Elena Vladareanu. Desenatorii sunt: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Roxana Bentu, Dragos Stefan si Tuliu Olteanu. Vocea lui Claudiu Crulic, cel care comenteaza din off toata povestea, ii apartine actorului Vlad Ivanov.

Andreea Vasile

7 thoughts on “Crulic. Despre viata de dupa moarte”

  1. Pingback: “Crulic – drumul spre dincolo” din 21 octombrie in cinema | Feeder

  2. Pingback: Animatia romaneasca Crulic – drumul spre dincolo deschide Anim’est 2011 | Feeder

  3. CAND apare filmul ?? ma facut sa caut toat aziua pe google despre povestea lui Culic. Animatia e de exceptie, vocea la fel. Sa ne tineti la curent !!!

  4. ultimele info din aprilie 2010, din ziarele romanesti, spun ca rudele lui nu mai stiu nimic de stadiul procesului. ultima lor info e ca medicii au fost inculpati, fiind pasibili de 5 ani de inchisoare pentru neglijenta, ca au pledat nevinovat cu totii si de acolo s-a taiat filmul…pentru moment.

  5. Mi se pare absolut fabulos. Mai ales ca nu s-a mai auzit nimic de ancheta celor 3 medici. De Cioroianu sigur mai auzim cand o sa mai fie numit ceva pe undeva.

Leave a reply (we review all comments)