KINOdiseea 2009

  • by

kinodiseea

KINOdiseea, primul festival international de film pentru copii (dar nu numai pentru copii…) din Romania, are loc la Muzeul Taranului Roman si Cinema Gloria, in perioada 22 – 27 septembrie 2009.

Nucleul festivalului, competitia, include zece lungmetraje pentru copii recente (cinci filme de fictiune, patru de animatie si un documentar), selectionate si premiate la festivaluri internationale, majoritatea fiind prezentate pentru prima data in Romania: „Calutul lui Winky” (Olanda – Belgia) si „Unde-i calutul lui Winky?” (Olanda – Belgia) de Mischa Kamp, „Printul de hartie” (Serbia) de Marko Kostic (cu invitati din echipa filmului), „Cui i-e frica de lup?” (Cehia) de Maria Procházková (oaspete al festivalului), „Mommo” (Turcia) de Atalay Tasdiken, „Ponyo” (Japonia) de Hayao Miyazaki (film de deschidere la MTR), „In pod” (Cehia) de Jiří Barta, „Mia si Migou” (Franta – Italia) de Jacques-Rémy Girerd (film de deschidere la Cinema Gloria), „Vanatorii de dragoni” (Franta – Germania – Luxemburg) de Guillaume Ivernel si Arthur Qwak, „Te rog voteaza-ma!” (China – Danemarca – Africa de Sud) de Weijun Chen.

Acestora li se adauga doua filme-eveniment: „Khamsa” (Franta) de Karim Dridi si ultimul titlu din festival, „Legende pentru viata” (SUA – Marea Britanie – India) de Tarsem Singh si cu Catinca Untaru, primul actor copil roman ajuns star intr-un succes international. Catinca, acum in varsta de 12 ani, este in acelasi timp presedintele tanarului juriu KINOdiseea.

Pentru copiii de ieri, programul include si patru productii romanesti clasice, carora le este rezervata o zi speciala – Ziua filmului romanesc. Trei dintre aceste titluri – „Dumbrava minunata” (1980) de Gheorghe Naghi, „Saltimbancii” (1981) de Elisabeta Bostan si animatia „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor” (1987) de Victor Antonescu – au fost alese de catre selectionerii KINOdiseea, dintre filmele prea putin cunoscute de catre noile generatii, iar al patrulea, „Maria-Mirabela” (1981) de Ion Popescu Gopo, a fost decis in urma unui concurs la care au participat parintii.

Alte KINOdi(chi)seli din program sunt: expozitia de fotografie „Copilarii de moda noua” (HeartMates Studio), lansarea volumului „Cartea lui Mos Oposum despre Pisicile Poznase” (Editura Humanitas), spectacolele „Bloop. O lume extraterestra” (teatru de papusi, lumini si umbre) si „Magie si papusi” (ambele ale Companiei Dell’Arte), o proiectie speciala cu filme realizate de copii romi in cadrul Programului guvernamental S.P.E.R. – Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, precum si un bal mascat.

KINOdiseea este un eveniment organizat de Asociatia Culturala SCRIPT si Metropolis Film.

Mai multe informatii despre despre festival puteti gasi pe:

www.kinodiseea.ro
www.kinodiseea.ro/blog
si pe pagina de Facebook a festivalului.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)