Interviu cu Gojira

Interviu cu Gojira

Interviu cu Gojira realizat de Alex Rosu pentru Feeder.ro

Feeder.ro: Cum ajunge un medicinist sa produca si sa puna muzica?
Gojira: Pai daca isi doreste cu adevarat, din bunatatea sufletului lui, cred ca la un moment dat poate sa faca si asta.

Feeder.ro: Esti preocupat de muzica de la o varsta tanara..
Gojira: Da, am facut si scoala de muzica, am fost si solist in cor, am facut si canto, si pian, si vioara prea putin pentru a se lipi ceva de mine si prea mult fata de cat mi-as fi dorit eu. Era chinuitoare vioara, am facut doar un semestru, undeva intre un semestru si un an – n-am suportat instrumentul ala..

Feeder.ro: Deci ai ceva pregatire in muzica clasica.. Cum te-ai apucat de productie muzicala?
Gojira: Pai mi s-a facut un declic mintal – eu ascultam multa rockangeala, oricum spre zona asta mai alternativa, crossover, punk mai stilizat asa un pic, eram pe-o zona d-asta.. Imi placea mult Korn, la inceput, Rage Against the Machine, Madball, Biohazard, Clawfinger..

gojira

Feeder.ro: Niste chestii cam hardcore..
Gojira: Da, erau mai tepene, iti dai seama. Era muzica mai coioasa. Si declicul cred ca mi l-a facut prostul asta de Josh Wink cu Higher State of Consciousness. Am auzit piesa aia si parca m-a lovit. A fost exact genul ala de reverie, de epifanie. Poti sa-i dai si-o conotatie religioasa – dumnezeu mi s-a coborat din cer prin intermediul lui Josh Wink, de fapt prin intermediul piesei. Si aia a fost modalitatea lui dumnezeu de a-mi spune mie “Bai boule apuca-te de facut muzica d-asta daca vrei”.

Am inceput sa chitai la maica-mea sa-mi cumpere scule, maica-mea fiind o doamna cu capul pe umeri si sensibila la doleantele pramatiei, ca sa nu ramaie repetent si anul acesta mamita i-a luat lu’ domn’ Goe un sampler.

Feeder.ro: Repetent?!
Gojira: Ma rog, nu e chiar asa, ca eram premiant, ma prinsesem ca daca vreau chestii… am fost premiant, premiul I din clasa I pana in a XII-a, am fost d-ala cu scoala. Am avut o perioada in care sa zicem ca as fi putut fi sedus de mirajul **** dar am rezistat pana la urma. Adica am fost sedus dar tot nu m-am lasat de carte pentru ca imi conferea pozitia aia de pe care puteam sa tratez arogant orice negociere cu familia.

Feeder.ro: Pai si ce sfat.. dar poate ca “sfat” suna un pic prea nepotrivit, dar ce le-ai spune oamenilor astora din .ro care o ard digei si carora le e teama sa se apuce de produs? Pare ca e asa, o teama generala..
Gojira: Pai nu e nicio teama generala, eu cred ca e si incapacitate pe undeva, sau.. Orice om cand incearca bucuria propriei creatii.. dupa aia stii – totul are alt gust. Si tocana de cartofi e mai buna dupa ce ai facut o piesa misto.

Feeder: Ce postura o preferi – aceea de producator, sau aceea de DJ? Te intreb pentru ca ziceai intr-un interviu ca intr-o vreme te uitai cam stramb la DJ..
Gojira: Pai iti dai seama ca mi se pareau niste placari d-astia nenorociti. Ce **** mea – eu fac piese si astia le pun si culeg ei laurii? Desi aia era intr-o vreme in care nu faceam chestii pentru club, sau nu eram interesat sa fac si piese de dans. Acuma vad cum merg mana in mana. Adica – sa faci o piesa sa ti-o si pui dupa aia e foarte tare.

Feeder.ro: Cum ai defini imaginea pe care ti-ai construit-o?
Gojira: Nu stiu, mi-am construit vreo imagine? E naturalo-simtitor, cum ar zice nenea Iancu, simt enorm si vaz monstruos.

Feeder.ro: Da, exista un intreg care se leaga, asa pare din afara.
Gojira: Nu, la mine totul e foarte transparent, “it is what it is” cum zice Laurent Garnier. Mai mult nu e, mai putin nu e, sunt transparent. In toata prostia mea sunt un dobitoc foarte sincer. Adica se cunoaste – cand sunt suparat, deprimat, asa-si-asa, se simte in seturi, cand vreau sa **** se simte in seturi ca pun mai mult pentru femei, ti-am zis – este transparenta totala. Oamenii care ma stiu – putinii prieteni pe care-i am isi dau seama imediat care-i moodul meu interior.

Feeder.ro: Apropos de seturile tale din trecut, mi s-au parut mereu foarte diferite intre ele.. Ma gandesc, de exemplu, la setul de la DJ Krush din deschidere din Fratelli comparat cu ce-ai pus la Anonimul. Cum iti stabilesti melodiile pentru o cantare – tine de doar de mood?
Gojira: Da’ nu le stabilesc, tine si de mood, tine si de schimbul asta energetic pe care-l ai cu publicul. La DJ Krush am vrut sa fie asa. La DJ Krush am vrut sa ma lipesc mai mult de brandul care facea evenimentul, si anume AV Motional, care merge pe genul ala de muzica, pe zona aia de muzica, cu toate ca DJ Krush a facut oarecum rabat de la evenimentul DJ Krush. Acolo am vrut sa ma leg foarte mult de ce insemna AV Motional; iar la Anonimul, aici se cerea niste distractie. Eu tocmai ma intorsesem din Toronto si acolo a fost totul foarte chillout, cu toate ca am fost cu Deadmau5 si Crookers si p-acolo.. Dar in rest, vibeul orasului Toronto este unul foarte molcom si asezat, si m-am intors d-acolo dupa 7 zile de.. cum sa spun eu.. erectii nocturne nesatisfacute, trebuia la un moment dat sa… sa dai afara, ca sa zic asa. Cum ar zice foarte elegant un vecin de-al meu de la Tandarei – “Sa depui icre”. Era clar: era de distractie, trebuia sa ne distram. Simteam ca trebuie.

Si tot ca o completare – e atat de multa muzica pe lumea asta, incat vrei sa pui de toate, nu stiu.. eu ascult foarte mult, foarte multa muzica.

Feeder.ro: Da, stiu ca esti o mica enciclopedie in muzica. Eram la un moment dat la Modeselektor cand au venit ei in 2006 tot la AV Motional, acolo la Cina, nu stiu cum eram pe langa tine si erai cu niste prieteni si le tot spuneai alora ca “bai, v-am zis ca trebuie sa ascultati Modeselektor..”
Gojira: Am gasit Modeselektor prin 2003, 2004 cam asa, aveau o piesa care se numea Kill Gates si.. de fapt, daca stau bine sa-mi aduc aminte, cred ca Vania mi i-a aratat prima oara pe Modeselektor. Stateam si downloadam muzica intr-o noapte, cautam muzici fiecare pe felia lui, si ce era mai interesant ne aratam reciproc, si stiu ca a venit Modeselektor, si mi-a atras de fapt atentia ca era un single care se numea ceva cu Bucharest, si cred de-acolo am plecat de la Modeselektor. Da’ ti-am zis – 2003/2004.

Feeder.ro: Tu tot spui ca esti din Tandarei, si te credem pe cuvant, da’ crezi ca mutatul in Bucuresti te-a influentat in vreun fel..
Gojira: Intr-o maniera fundamentala. Zic ca sunt din Tandarei dintr-o pura nostalgie si un patriotism local cat se poate de tamp pe care nu pot sa mi-l explic, pe de alta parte asta da si o aura exotica asa, adica sunt si-un pic evreu cand zic asta. Dar nu, mutatul in Bucuresti a contribuit fundamental.

Feeder.ro: Si unui tanar producator sau viitor producator din alt oras din .ro i-ai recomanda sa vina in Bucuresti decat sa se duca la Cluj, sau la Timisoara?
Gojira: Bai, nu stiu ce sa zic.. ideea e ca simti si tu foarte bine, mai ales daca te-ai plimbat prin tara, ca totul e centralizat oarecum la noi, stii? Si toate liniile converg spre Bucuresti – aici sunt banii, aici sunt evenimentele, aici sunt..

Nu stiu ce sa zic. Acuma nu sunt in masura sa dau genul asta de sfaturi in contextul in care as putea influenta demografia sau dinamica demografica a Bucurestiului, prefer sa tac, pentru ca atunci o sa se scumpeasca si chiriile, lucru care nu ne-ar conveni, nu-i asa?

Feeder.ro: Morandi stiu ca le-ai remixat melodia?
Gojira: Da, le-am remixat Colors. Este la mine pe myspace.

Feeder.ro: Da da, pai acolo am vazut-o si eu, dar ei stiu?
Gojira: Da, remixul e cat se poate de oficial.

Feeder.ro: Si le-a placut?
Gojira: E semnat.. eu cand m-am vazut cu Mariusica era si cu Randi, erau amandoi, si Randi a scapat niste chestii de genul “Ba, ar fi tare sa sune a Soulwax, Justice asa”.. Si m-am mirat asa un pic, ca na.. te miri. Si-am zis “Bai, uite, Soulwax si Justice sunt so 2007/2008. Hai sa facem fidget, sa incercam fidget”. “Pai cum e asta?” “Stati asa ca va arat eu dupa o saptamana”. Si aia a fost o piesa care m-a indemnat s-o remixez. Mariusica mi-a mai aratat si alte chestii si asta mi-a placut.

Feeder.ro: Pare sa ai o activitate foarte efervescenta.. lucrezi la Happy Fish, ai emisiunea la Happy Fish
Gojira: Am emisiunea la Green Channel, sunt si eu parte creatoare acolo, in mai mare sau mai mica masura

Feeder.ro: Si te mai si joci in timpul asta. Nu ti-e teama ca te intinzi prea mult din punct de vedere creativ, si ca nu mai ajungi sa-ti finalizezi proiectele?
Gojira: Ba da, cum sa nu, bineinteles. Cand faci totul si nimic.. [rade]. Da, mi-e frica si cred ca am foarte multe chestii lasate asa tocmai din cauza asta, dar dat fiind ca sunt si eu om, in speta sunt si eu un copil, nu pot sa renunt sa nu ma mai joc.

Feeder.ro: Care-i statusul cu Policlinic?
Gojira: Pai cu Policlinic.. Policlinic e un concept de-al meu vechi, voiam sa-l trag inspre un IDM la un moment dat, dupa care Policlinic s-a extins si am facut cateva piese sub Policlinic cu Razvan Moldovan pe care bineinteles tre’ sa le termin – sunt niste coveruri dupa piese romanesti celebre – cum ar fi “Ard in flacari”, asta chiar e terminat – trebuie umblat in studio, stat un pic, si piesa asta chiar e facuta; “Pumnii mei minte nu are”, ar mai fi.. “Inima mea bate”..

Feeder.ro: Nu pot sa cred!
Gojira: Da, da, da, a Cristinei Rus – “Inima mea bate/Bate pentru tine/Nimic nu mai conteaza/Cand esti langa mine”. Si e foarte tare ca la asta a cantat Razvan.. Razvan Moldovan e membru fondator Timpuri Noi si ulterior Partizan. El e in Suedia acum si la asta a cantat special cu surubelnita pe chitara, si suna intr-un fel. Si ne-am gasit la un moment dat, tot prin Artanu’, ne-am placut, si am vazut ca inima noastra bate si ca la fel ardem in flacari amandoi si am zis ca trebuie facut asa ceva.

Am vorbit cu Razvan, as vrea sa facem acuma un cover dupa Mr. Oizo, dupa Flat Beat.

Feeder.ro: Sunt curios cum o sa si sune daca-l faceti..
Gojira: Da, si eu sunt curios cum o sa sune, stiu ca asta am in plan pentru Policlinic. Acuma.. si Policlinicu’ e alt proiect tot asa lasat prea balta..

Feeder.ro: Pai zi-mi, atunci, care dintre proiectele tale o sa aiba o materializare in curand?
Gojira: In viitorul mai mult sau mai putin indepartat, cert sub numele de Gojira o sa scot niste chestii.

Feeder.ro: In tara, afara? Self publish?
Gojira: Nu, targetul meu acuma e aci, ca sunt local asa, aci, sa fie bine ca sa nu fie rau, stii?

Feeder.ro: La Tuborg Green Fest o sa pui un Silent Disco?
Gojira: Da, la Tuborg Green Fest o sa fiu la Silent Disco vineri, 4 septembrie.

Feeder.ro: Ai mai facut aventuri d-astea cu Silent Disco?
Gojira: N-am mai facut aventuri cu Silent Disco, e prima data, chiar sunt curios cum o sa iasa. O sa fiu.. vreau sa fiu cat mai divers pentru ca asta mi se pare ca e o platforma care iti permite sa experimentezi, sa treci prin mai multe. O sa vedem ce putem sa facem in aceasta privinta.

Feeder.ro: Sunt increzator ca o sa fie bestial! Setul de la Peninsula a fost unul din preferatele mele din tot festivalul
Gojira: Merci! De care zici, ca am avut doua – am avut unul de o juma’ de ore inainte de Layo&Bushwacka dar am fost dupa aia doua ore de dimineata. Adica am deschis si-am inchis scena..

Feeder.ro: Din pacate dimineata dormeam de mult, dar acele 45 de minute, ca au fost mai mult de 30 de min, de inceput, au sunat foarte bine.. stii ca te-am si intrebat in fata hotelului ce-ai pus acolo, c-a fost bine..
Gojira: Da, nu stiu exact ce, o combinatie d-asta de breaks, techno, electro. Nu mai stau sa impart pe genuri.. la cata muzica e si la cat de diversa – vad piese care imi plac, imi suna bine impreuna, le pun, nu e problema.

Gojira o sa mixeze la Silent Disco vineri, 4 septembrie, la Tuborg Green Fest. Intrarea moka.

9 thoughts on “Interviu cu Gojira”

  1. Tare interviul. Apropo de ce zice Andreea, eu l-am citit ieri de pe un amarat de Nokia – si nu mi s-a parut lung, mi s-a parut cu miez 😉

    Dar nah – “efectul Twitter”… Si totusi, in acest caz, less is not more.

    So big up!

  2. Gojira e fain: destept si cu umor.

    Alex, imi place interviul. Le-as face totusi un pic mai scurte sau le-as da pe feeder.ro in doua parti ca nu pot sa le citesc dintr-o data, adica sunt prea mari. Poate doar eu am senzatia asta. In rest, cool 😉

Leave a reply (we review all comments)