Atelier de teatru traditional

  • by

teatru traditional japonez

Atelier de teatru traditional, cu regizorul Cristina Chirvasie

Fundatia Calea Victoriei va invita din 17 septembrie, ora 18:30, la un atelier despre teatrul traditional japonez, chinez, indian si commedia dell’arte.
Teatrul, prin însaşi structura lui, este o artă socială. Drama a existat într-o formă embrionară a gesturilor rituale cu mult înaintea teatrului Antichităţii. Şi totuşi, din acesta din urmă se extrag toate formele dramei viitoare.
Pe parcursul celor 5 teme ale acestui atelier vom însoţi mimusul într-o călătorie a cărei suită nu este deloc întîmplătoare. Pornim aşadar din Asia ajungînd, finalmente, la ţărmul european, incursiune care are drept temei decriptarea formelor tradiţionale ale teatrului care şi în ziua de azi atrag spectatori. De ce supravieţuiesc aceste formule?
De unde vine drama lirică japoneză? Vine dintr-un vechi dans, îngemănat cu dansul lui Dionisos, care se numeşte sarugaku, un dans care există în Japonia de pe la anul 700 d.H.
Ce este Kyôgenul? Nu este altceva decît o copie aproape fidelă a jocului de satiri al satirei greceşti.
Care sunt elementele dramei indiene? Aceste elemente formează primul cod teatral cunoscut.
Ce reprezintă păpuşa în teatrul japonez? Ce loc ocupă teatrul de umbre în istoria culturii universale ?
În fine, ce reprezintă Commedia dell’Arte în istoria teatrului universal? Vom afla că este unicul moment din istoria teatrului în care mimusul realist fixează şi fundamentează pentru totdeauna arta actorului. Arlecchino, Brighella, Scappino, Pulcinella, Zanni sunt cele mai cunoscute măşti ale spectacolului Commedia dell’Arte. Text, limbaj, simbol. Commedia dell’Arte se creează pentru şi pe SCENĂ.
Temele generale ale celor 5 ateliere:
1. Kabuki, Nō şi Kyôgen – trei ipostaze ale teatrului japonez tradiţional
2. Bunraku – ineditele păpuşi japoneze
3. Opera chineză – între distracţie şi cultură
4. Umbrele şi atmosfera în tradiţia teatrului indian
5. Improvizaţia dinainte gîndită în Commedia dell’arte
Cristina Chirvasie este regizor de teatru şi scriitor, fondator al companiei de teatru “Courttheatre” (Teatrul de Curte) din Bucureşti. Din 1996 colaborează cu Societatea Română de Radiodifuziune, iar începand cu anul 2003 realizează filme documentare şi emisiuni de televiziune, colaborând cu posturile naţionale de televiziune PAX, SENSO TV şi TVR. Este membru al Asociaţiei Ziariştilor din România din anul 1994, membru al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini din România şi membru al Uniunii Teatrale din România-UNITER.
Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal
Cost curs: 150 ron / elevi, studenti – 113 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data incepere: 17 sept, 18:30
Inscriere la – contact@victoriei.ro

Leave a reply (we review all comments)