Fotografiatul in Bucuresti: paznici, probleme si dialoguri

fotografiatul interzis

Rezistenta Urbana prezinta o ralitate tampita dar in acelasi timp funny a problemelor intampinate cand vrei sa fotografiezi ceva in Bucuresti. Si probabil e valabil in toata Romania.

De cate ori nu v-ati trezit cu un mult prea zelos paznic/jandarm/bodyguard ce v-a luat la intrebari pentru ca incercati sa pozati o cladire, un monument etc. ? Persoane care incearca sa te intimideze printr-un banal “Nu aveti voie sa faceti poze!” De ce?

Stie cineva care e legea referitoare la fotografiatul in spatiile publice?
Si care sunt locurile in care nu avem voie sa facem poze? Si de ce.

8 thoughts on “Fotografiatul in Bucuresti: paznici, probleme si dialoguri”

  1. Pingback: Presa pericol public | politica

  2. Pingback: Din nou despre fotografiatul interzis | Feeder

  3. @ zoso – de ce nu am voie? Daca ai citit articolul ai vazut ca la Bruxelles, modelul european de capitala, e voie aproape orice. Zic asta din proprie experienta, nu din auzite.

    @ joe – O cunostinta era sa ramana fara aparat foto la Chisinau, ca facea poze in parc, unei statui. Militianul s-a retras imediat cand i-a zis omul de unde este (Buc/RO).

  4. Daca o cladire are indicator nu inseamna ca e interzis fotografiatul acolo. Eu pot trage la imprimanta indicatoare si sa le pun pe BCU, pe Arcul de triumf sau pe orice altceva. Trebuie ca respectiva cladire sa fie obiectiv militar sau diplomatic.

    Institutiile publice (in afara de alea mentionate) pot fi fotografiate si in interior si in afara. E chiar mai justificat sa fotografiezi o institutie publica decat o casa privata. Deci, in aproape toate cazurile, e vorba de o isterie politieneasca a paznicilor.

    “Asa mi-a zis seful”

    Ideea e ca nu trebuie sa ne intimidam, ci sa le cerem mai intai legitimatia, apoi legea in baza careia ne interzic sa fotografiem. Trebuie sa ne luam de ei cand fac abuz de putere (si prostie).

    Nu doar pentru principiu, dar numai asa se poate schimba situatia. Trebuie s-o incaseze destui cat sa-si dea seama ca nu fac ce vrea muschiu’ lor la poarta.

  5. E foarte spinoasa treaba asta. In principiu n-ai voie sa fotografiezi locurile prevazute cu un INDICATOR care te impiedica sa faci asta. De obicei asta vezi la unitati militare sau alte unitati mai delicate. Daca esti pe strada, pe domeniul public, ai voie sa fotografiezi orice. Nu ai voie sa intri intr-o unitate sau cladire imprejmuita cu un gard, insa de afara nu te poate opri nimeni sa fotografiezi.

    Un caz nu prea vechi s-a intamplat in Bucuresti cu niste persoane carora li s-a confiscat aparatul de niste oameni in uniforma militara pe motiv ca au fotografiat o cladire secreta, desi nu era indicator. Niste jurnalisti sub acoperire au reprodus scena si militarii iar au aparut incercand sa le confiste si lor aparatele. Cum s-au legitimat jurnalisti, militarii s-au panicat si au dat-o in diverse. S-a lasat cu sanctiuni pentru militari.

    Cat despre legea clara, exista legea 585/2002, capitolul V

Leave a reply (we review all comments)