RE:Akt

  • by

reakt

RE:akt!
Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting
curator: Domenico Quaranta
www.reakt.org

22 ianuarie- 13 martie 2009
MNAC, Calea 13 septembrie, Bucuresti

Prezentare / discutie: joi, 22 ianuarie 2009 / 18:00
Vernisaj: joi, 22 ianuarie 2009 / 19:00

Artisti: Lucas Bambozzi, Vaginal Davis, Quentin Drouet, Janez Jansa, Janez Jansa, Janez Jansa, Irwin, Eva and Franco Mattes (aka 0100101110101101.ORG), OHO group, SilentCell Network (Mare Bulc, Janez Jansa, Bojana Kunst, Igor Stromajer)

“RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting” prezinta in premiera lucrari realizate in ultimii trei ani in cadrul platformei “RE:akt!” produsa Aksioma.

In ultimii ani, termenul “re-enactment” si practicile desemnate de el s-au bucurat de un succes nebanuit in contextul artistic. Pe de o parte, acest succes pare sa fie datorat reactivarii artei performance-ului, atat ca practica artistica avand propria ei istorie, cat si ca gen gustat de noile generatii. Pe de alta parte, termenul “re-enactment” acompaniaza doua fenomene care – cel putin la prima vedere – au foarte putine puncte comune si anume: a reinscena performance-uri artistice din trecut si a revizita, sub forma performance-ului, evenimente “reale”, fie din trecut, fie din viata curenta.

“RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting” isi propune sa cerceteze complexitatea acestui concept, pentru ca in acelasi timp sa il si dizolve, printr-o abordare a termenului “re-enactment” nu doar ca “live action role-playing” ori “living history”, ci si ca strategie a criticii culturale, ca analiza si expresie artistica.

Joi, 22 ianuarie 2009, inaintea vernisajului, va avea loc o discutie publica la care participa Domenico Quaranta, curator al expozitiei; Janez Jansa, artist si director al Aksioma; si teoreticianul italian Antonio Caronia, co-editor al publicatiei RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting, ce se va lansa in martie 2009 (texte de Rod Dickinson, Jennifer Allen, Jan Verwoert, Antonio Caronia si Domenico Quaranta).

Pe 25 martie, expozitia va fi vernisata la SKUC gallery, Ljubljana (Slovenia) pentru ca apoi sa fie itinerata la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Rijeka (Croatia).

Producator: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana
Cu sprijinul: European Cultural Foundation, Ministerul Culturii Sloven, Primaria Ljubljana

Multumiri: Institut Français de Bucarest, Irwin, Claude Lelouch – LES FILMS 13, Moderna galerija Ljubljana, MGLC – International Centre of Graphic Arts Ljubljana, RPS d.o.o.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)