Filmul de Piatra

  • by

Filmul de Piatra porneşte la drum

Astăzi (miercuri, 7 ianuarie) începe la Piatra Neamţ prima ediţie a festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra (7-11 ianuarie a.c.). Proiecţiile din cadrul evenimentului vor avea loc la Teatrul Tineretului şi în locaţiile partenere (Pizza & Grill 66 şi Forum Shopping Center).

Competiţia naţională a festivalului Filmul de Piatra include 44 de scurtmetraje (filme de ficţiune şi documentare, de animaţie şi experimentale), cu durata cuprinsă între 1 minut şi 30 de minute. Ele intră în cursă pentru cele nouă premii ale evenimentului: Cel mai bun film de ficţiune, Cel mai bun film documentar, Cel mai bun film de animaţie sau experimental, Cea mai bună regie, Cea mai bună poveste, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet şi Cel mai bun nou-venit. Filmul de Piatra îşi propune să descopere tineri cineaşti înzestraţi, care pot aduce noi succese internaţionale cinematografiei româneşti.

Juriul are în componenţă cineaşti apreciaţi şi reprezentanţi ai unor importante festivaluri internaţionale partenere, din România şi din străinătate: Marija Ratković şi Ljubo Zdjelarević din Croaţia, Matei Branea (desenator şi regizor de animaţie, art director & illustrator al festivalului NexT Bucureşti), Neil Coltofeanu (monteur – Fundaţia Arte Vizuale – şi trainer – „Let’s Go Digital!”), Mugur Robert Crângaşu (reprezentant Future Shorts Romania), Alex Dragomir (sound designer & editor), Mihai Mitrică (directorul festivalului Anim’est Bucureşti) şi Daniel Mitulescu (producător – Strada Film). Marija Ratković studiază producţie cinematografică şi teatrală la Academia de Arte Dramatice din Zagreb, este membru şi trainer al secţiunii „High School Video” de la Karlovac şi responsabil cu relaţii publice al Karlovac Film Club; a realizat mai multe filme documentare şi de promovare, având la activ premii naţionale şi internaţionale, şi a fost implicată în organizarea a numeroase festivaluri şi workshop-uri (Festivalul de Film de la Zagreb, Zagreb Dox, Festivalul de Film de la Motovun, Animafest Zagreb, Festivalul de Film One Take etc.), numărându-se printre iniţiatorii festivalului internaţional de film pentru liceeni Four Rivers (Karlovac). Ljubo Zdjelarević studiază producţie la Academia de Arte Dramatice din Zagreb şi este de un deceniu un apreciat şi premiat realizator de filme şi artist video; membru activ al Cinema Clubului de la Zagreb, este şi producător al festivalului internaţional One Take.

Filmul de Piatra mai include numeroase programe internaţionale (filme premiate la importante festivaluri din România şi din alte ţări: IDFA Amsterdam, Rotterdam, One Take, Four Rivers, Future Shorts, Filminute, Anim’est, Muuuvi, NexT), un „Best of” al scurtmetrajelor româneşti care s-au bucurat de succes în ultimii doi ani, o seară cu filme fantastice şi horror (selectate de criticul Alex. Leo Şerban din secţiunea „Umbre” a TIFF-ului clujean), trupe în concerte live şi petreceri cu DJ-i şi mixuri vizuale (la Pizza & Grill 66). Intrarea la proiecţii este gratuită (în limita locurilor disponibile).

Deschiderea oficială a festivalului Filmul de Piatra are loc în această seară, de la ora 19:00, la Teatrul Tineretului, cu programul „Mostre de Piatra”, cuprinzând o selecţie de filme din programele evenimentului. Apoi, de la ora 21:00, spectatorii din Piatra Neamţ vor urmări un prim grupaj de 16 scurtmetraje incluse în competiţia naţională.

Festivitatea de premiere se va desfăşura sâmbătă (10 ianuarie), de la ora 20:00, iar scurtmetrajele româneşti premiate de juriul internaţional („Filmele de Piatra”) vor putea fi văzute în aceeaşi seară, precum şi duminică (11 ianuarie), de la ora 16:30.

Filmul de Piatra este organizat de Filmlab şi Consiliul Judeţean Neamţ. Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. Pizza & Grill 66 Piatra Neamţ, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Ambasada Franţei în România. Partenerii media ai festivalului sunt: Cotidianul, Observator Cultural, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio Iaşi, HotNews, CineMagia şi Alternativ.

Pentru mai multe detalii:
pr@filmlab.ro
www.filmuldepiatra.ro

Leave a reply (we review all comments)