Zahar – pamant – parizer

zahar-paman-parizer

Sambata 1 noiembrie 2008, la ora 21.00, va avea loc vernisajul expozitiei Zahar / pamant / parizer a lui Razvan Botis la galeria 29, un spatiu de expunere amenajat intr-o sufragerie de bloc. Curatorul expozitiei este Stefan Tiron.

Razvan Botis e din Brasov. A facut facultatea la Cluj. Razvan Botis lucreaza cu materii prime. Materiile prime nu sunt de loc neatinse, brute, pure. Ele au fost deja puse de multa vreme in slujba statului roman. Basmele nationale, legendele agrar-politice si doinele economiei nationale folosesc pamantul ca materie prima. Ele exploateaza, imbuteliaza si vand maselor pamantul de sub picioare.

Teoria „Nu ne vindem tara!” foloseste terenul intr-o maniera national-socialista de tip „Blut und Boden”(„sange si pamant”) care leaga inexorabil pamantul nealterat de sangele nealterabil.

Infantilizarea maselor trece prin indulcirea progresiva a vietii. Ca sa faci copii sa taca trebuie sa le dai dulciuri pe bat.

Razvan Botis implementeaza cu materiale noi demitizarea necesara, deprecierea binevenita a valorilor si mistuirea simbolurilor sacre topind, sapand, taind si turnand.

Ca materie prima, hrana proletara imemoriala, pranzul pe santier si mancarea maturatorilor imita cel mai bine piatra artificiala. Mancarea ieftina reproduce fidel granulatia granitului si bazaltului sintetic de cea mai buna calitate. Invers, orice masa monumentala, orice sculptura preferata a modernismului triumfator hraneste masele infometate cu piatra.

obiectele din galerie vor fi distribuite catre doua segmente de public. jumatate dintre ele vor fi puse la dispozitia celor care vor participa la vernisaj, printr-o tombola. din cauza spatiului limitat, accesul se face doar pe baza de invitatie.

celelalte obiecte vor fi distribuite celor care vor trimite un email la urmatoarea adresa – mirceanicolaeee[at]yahoo.com, printr-o tragere la sorti care va avea loc in seara vernisajului. anuntul este valabil doar pentru cei care locuiesc in orasul Bucuresti, intrucat galeria 29 nu dispune de fonduri pentru a plati taxele postale.

Tags:

5 thoughts on “Zahar – pamant – parizer”

  1. Pingback: Vernisaj Zahar / Pamant / Parizer « Papusa Ruseasca

  2. ironia ta e misto si lucrurile pe care le spui sunt absolut evidente. totusi, asta nu inseamna ca sunt de acord cu punctul tau de vedere.

    eticheta de ubercool mi se pare usor rautacioasa. si mai deranjant e ca reduce tot demersul meu la o chestiune mondena de show-off.

    am ajuns pe feeder de pe grupul incepem, unde am incercat sa distribui obiectele de la celelalte expozitii de pana acum. din cauza interesului foarte slab al membrilor listei am ramas aproape de fiecare data cu o parte destul de mare din exponate.

    distributia obiectelor din galerie pe internet, dar si vernisajele cu public restrans sunt la fel de importante pentru mine.

    faptul ca proiectul meu presupune pe de-o parte o anume izolare si pe de alta o anume deschidere e un lucru pe care mi-l asum in intregime.

    dar a-l reduce la oricare din cele doua componente e o eroare si poate de aici vine si vehementa raspunsului meu. ar fi trebuit probabil sa dau dovada de mai mult umor.

    cat despre utopia ‘veniti cu totii’, ea nu e pragmatic posibila si nici nu mi-o doresc. apartamentul in care locuiesc cu familia mea apartine mamei mele, careia trebuie sa ii multumesc ca ma lasa sa primesc 15-20 de oameni la ea in sufragerie odata pe luna.

  3. cred ca nu ai citit tot anuntul. din momentul in care poti primi la tine acasa o parte din expozitie, am impresia ca obiectiile tale legate de cercuri restranse, initiati si uber cooli cad.

    “celelalte obiecte vor fi distribuite celor care vor trimite un email la urmatoarea adresa – mirceanicolaeee[at]yahoo.com, printr-o tragere la sorti care va avea loc in seara vernisajului.”

    faptul ca vrei sau nu sa participi tine de alegerea ta.

    o asemenea initiativa se promoveaza intr-un loc public, pentru ca e nevoie de oameni carora sa poti da obiectele din galerie.

    pe de alta parte, chiar daca mi-as dori, nu as putea sa invit la mine acasa pe toata lumea de pe feeder.

    si ca sa inchei, e ceva in atitudinea ta care spune ca ai vrea si tu sa fii uber cool, asa cum iti imaginezi ca am fi noi.

  4. parca e deja o moda cu anunturile astea de galerii 29, 17, 35, 68, etc.
    ce nu inteleg e de ce se promoveaza expo-urile in locuri (saituri) publice cand accesul se face doar pe baza de invitatie…
    adica ar trebui anuntati doar cei invitati, nu?
    si uite-asa se perpetueaza ubercoolnessul: uite ce facem noi, dar e in cerc restrans, de initiati, dar cine stie, poate, candva, o sa ajungeti si voi la atat de doritul statut de invitat.
    ori e totul la liber si iti asumi riscul de a umple sufrageria si casa scarilor, ori mai bine pui bilet la intrare si tot e mai corect decat asa.

Leave a reply (we review all comments)