Noaptea Institutelor Culturale

A doua ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, organizată de ICR în partneriat cu British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultura, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh şi Institutul Francez, va avea loc pe 27 iunie.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

Delegaţia Valonia-Bruxelles /„EUROPENII ÎI PRIVESC PE EUROPENI“
27 iunie 2008, ora 18.00 / benzi desenate
Delegaţia Valonia-Bruxelles, în colaborare cu Institutul Cultural Român, prezintă expoziţia de benzi desenate „Europenii îi privesc pe europeni“. Banda desenată devine în această expoziţie o oglindă a societăţilor noastre, înfăţişându-ne un portret original şi plin de umor al europenilor. Concepţia şi textele expoziţiei aparţin lui Jean Auquier, iar scenografia lui Didier Geirnaert. La vernisaj vor vorbi Lidia Badea (responsabil activităţi bilaterale, Delegaţia Valonia-Bruxelles), Dodo Niţă (Preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România) şi Alexandru Ciubotariu (desenator). Expoziţia va fi găzduită de Institutul Cultural Român în perioada 27 iunie – 8 iulie 2008.

ULTIMII RAPSOZI
„Pă ospăţ“ cu oamenii din Vinerea, judeţul Alba
27 iunie, ora 19.00
Vom fi gazda şi în acelaşi timp musafirii comunităţii din satul Vinerea, judeţul Alba. Un grup de 25 de săteni vor veni la ICR pentru a lua în primire spaţiul (atât sala mare, cât şi curtea) şi pentru a desfăşura activităţi tipice locului lor de baştină. Ne vor îmbia să servim bucate pregătite de ei, să-i cunoaştem pe oamenii importanţi din sat – potcovarul, tâmplarul, dulgherul, iconarul, fierarul –, vor sta de vorbă cu Grigore Leşe şi cu toţi cei prezenţi, vor povesti amintiri vechi şi istorii cu haz, vor cânta şi vor dansa căluşerul ardelenesc, ne vor arăta poze cu familiile şi strămoşii lor.

DOCUMENTARE
27 iunie, ora 22.30

Obiceiuri din Bucovina / 15 minute
Documentar realizat în anul 1937 de Fundaţia Culturală Regală Principele Carol, cu colaborarea „Societăţii Compozitorilor Români“ şi a Oficiului Naţional de Turism. Din păcate, în perioada celui de al doilea război mondial, s-a pierdut coloana sonoră a filmului.

Obiceiuri folclorice de iarnă din România / 10 minute
Documentar realizat de studioul de film „Alexandru Sahia“ la sfârşitul anilor ‘60, cu un comentariu în limba franceză. Prezintă în special obiceiuri de iarnă (colindatul, pluguşorul, precum şi dansurile de măşti) preponderent din Moldova şi Maramureş.

Serie de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean
În anii 1973-1974, regizorul de filme documentare Ion Filip realizează o serie scurtmetraje, de 8 minute fiecare, cu rapsozi populari de pe Valea Superioară a Moldovei. Primul este o întâlnire între Harry Brauner (discipol al sociologului Dimitrie Gusti şi fratele pictorului Victor Brauner) şi rapsodul popular Isidor Andronicescu. Al doilea film este dedicat tot rapsodului popular Isidor Andronicescu, care povesteste parti-ciparea, în anul 1937, la un festival de folclor la Londra. Al treilea film este realizat în comuna în 1974 şi cuprinde cântece şi jocuri de nuntă.

CENTRUL CEH

FREAKA NIGHT III, ORA 23:00
Choking Hazard
locul desfăşurării: Centrul Ceh, strada Ion Ghica nr. 11
principalul organizator: Centrul Ceh

Motelul Halali este locul ideal.
În pădure, în mijlocul sălbăticiei. Nici o creatură, în afară de angajaţii motelului nu se aventurează atât de departe. Este scenariul perfect pentru cursul de 3 zile ţinut de profesorul Reinis – Sensul Vieţii. Poate nu e cel mai bun lucru pentru toţi cei înscrişi la curs, însă un lucru e sigur – cursanţii vor învăţa câte ceva despre viaţă… şi supravieţuire. Din pădurea întunecată, mirosind a decadenţă şi sânge, apar zombie, care cu ochii lor însângeraţi, îi vânează pe cei slabi. Eroii poveştii noastre trebuie sa-i înfrunte singuri, fără nici un ajutor, tocmai pentru ca sunt prinşi în mijlocul pustietăţii.
Nici o creatură, în afară de angajaţii motelului nu se aventurează atât de departe. În pădure, în mijlocul sălbăticiei.
Motelul Halali este locul ideal.
Rep. Cehă | 2004 | 81min | regie: Marek Dobeš
VO cehă | subtitrări în engleză
————-
ORA 1:00
o serie de scurt-metraje româneşti de horror
————-
ORA 3:00
o surpriză pentru supravieţuitori
DETALII

INSTITUTUL CULTURAL FRANCEZ
Să cântăm în noapte !

Cinema – Sala Elvire Popescu
19:00 « Când eram cântăreţ » un film de Xavier Giannoli, cu Gérard Depardieu, Cécile de France, 2006
21:00 Concertul Barbarei Carlotti
23:30 « Azi eram frumoasă, Jună » un film de Alexandra Gulea ; 2008
01:00 « Cântecele de dragoste » un film de Christophe Honoré, cu Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, 2007
3:00 « Nu pe gură » un film de Alain Resnais, cu Sabine Azéma, Isabelle Nanty, 2003

18.00-23.30 : Mediateca Maraton de lectură : lectură fragmentelor literare pe tema cântecului francez (texte scrise de cântăreţi, texte care se citesc sau se cântă…)

18.00-00.00 : Holul Institutului
« Cutia cu muzică » : selecţie liberă de publicul a titlurilor franceze într-un repertoriu muzical, uriaş şi divers. Imagini şi sunete din Sonovideoteca Institutului

18.00-5.00 : Curtea Interioara
Bistro : Degustare şi vânzare de specialităţi franţuzeşti
Performanţe de dans de stradă (hip hop, breakdance, streetdance)

18.00-23.00 : Spaţiul limbilor
Activităţi ludice în fiecare sală, o scenă muzicală deschisă, cabaret literar, karaoke

00:00 Bal în holul institutului
DETALII
CENTRUL CULTURAL AL REPUBLICII UNGARE ŞI INSTITUTUL POLONEZ

Programele se vor desfăşura la sediul Centrului Cultural al Republicii Ungare
Bucureşti, str. Batiştei nr. 39.

WARSAW – BUDAPEST: NIGHT EXPRESS

ora 18.00 – Concert de pian susţinut de Valeria Vetrici, premiată la a patra ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare, pentru cea mai bună interpretare a Suitei op. 14 de Bartók Béla (CCU)

ora 19.00 – Vernisajul expoziţiei „Motive româneşti în afişul polonez” (IP)
Nume sonore ale Şcolii Poloneze a Afişului, reunite într-o expoziţie menită să prezinte creaţii dedicate filmelor româneşti care au rulat pe marile ecrane din Polonia, pelicule celebre regizate de Liviu Ciulei, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu ş.a.

ora 19.30 – ESC – escapare – evadare: producţie de mişcare (M Studio din Sfântu Gheorghe) (CCU)
Producţia intitulată ESC este un spectacol fără cuvinte/ text, montat pe elemente teatrale şi filmice. Principala sa tematică o reprezintă prizonieratul, experienţa claustrofobică a închiderii, care astfel devine şi leitmotivul diverselor situaţii.

ora 20.30 – Zakariás Attila: Vernisajul expoziţiei Arhitectura ţărănească din Secuime (CCU)
„Un tânăr arhitect n-ar trebui să se atingă de creion înainte de a fi cunoscut temeinic tradiţiile constructive ale poporului său.” (Kós Karoly, arhitect specialist in arhitectura tradiţională ţărănească din Transilvania)

ora 21.00 – Antologia Animaţiei Poloneze, partea I (IP)
”Perle” ale animaţiei poloneze de la începuturi (anii ’50) până în prezent, o carte de vizită remarcabilă a culturii poloneze.

ora 22.00 – Muzică renascentistă de la curtea regelui Ungariei, Mathias Rex, interpretată de Lyceum Consort (CCU)

ora 23.00 – Spectacol-lectură / teatru contemporan polonez: Piesa “Copilul” de Maria Spiss, în lectura actorilor Florina Gleznea şi Florin Lăzărescu, regia: Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc
Un cuplu de tineri de succes, moderni, bogaţi, deosebit de activi profesional, care însă nu mai reuşesc deloc să comunice, să relaţioneze autentic în viaţa intimă. Lumea lor se năruie treptat, sunt incapabili să acţioneze, să destrame inerţia.

ora 23.45 – Anunţarea câştigătorilor concursurilor-anchetă lansate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez

ora 24.00 – Miez de noapte cu bigos (IP)
Vă invităm la savurarea unui fel de mâncare tradiţional polonez – bigos, foooaaaarte complicat de preparat şi foooaaaarte plăcut la degustat!

ora 1.00 – Dans modern interactiv cu Zsigmond Emőke şi Cseresznyék Dávid (CCU)
Dansează şi ne învaţă să dansăm o tânără pereche care a câştigat mai multe Premii I la Campionatul de Dans Sportiv pentru Tineret din Ungaria.

ora 2.00 – Concert A.G. Weinberger (CCU)
În România nu se poate vorbi despre Blues fără acest muzician de excepţie cu reputaţie internaţională, care este A.G. Weinberger. Eforturile sale de a promova cu zel misionar şi de a introduce acest gen pe piaţă, dar şi atitudinea cît şi gîndirea despre viaţă, despre ceea ce se numeste Blues, îi conferă statutul de “punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România.
foto: wienberger

ora 4.00 – Antologia Animaţiei Poloneze, partea a II-a (IP)
”Perle” ale animaţiei poloneze de la începuturi (anii ’50) până în prezent, o carte de vizită remarcabilă a culturii poloneze.

ora 4.00 – Casa dansului popular cu Ansamblul Bercsényi (CCU)

De la începutul „nopţii” până la ora 23.45, vizitatorii sunt invitaţi să participe la concursurile lansate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez, sub forma unei anchete cu întrebări „culturale”. Înainte de miezul nopţii se vor juriza răspunsurile, iar câştigătorii îşi vor primi binemeritatele premii.

DETALII
legenda:
IP : Institutul Polonez
CCU : Centrul Cultural al Republicii Ungare

GOETHE-INSTITUT

Galeria UNA, Str. G-ral Budişteanu 10
ora 18:00 Discurs x 3 cu Vitalie Ciobanu, Stefan Rusu şi Lilia Dragneva: scurte prezentări şi discuţii
despre atitudinea critică în cultură, în ciuda marginalizării politice şi culturale

ora 19:00 Performance cu Pavel Braila despre absurdităţi şi întâmplări cotidiene tragi-comice în Republica Moldova

ora 20:00 Balkan Black Box-program de film: tânăra generaţie de creatori de film din Republica Moldova şi multiplele ei perspective controversate

Moldova Camping este un proiect al büro für kulturelle angelegenheiten, Berlin, finanţat de Hauptstadtkulturfond şi Stabilitätspakt für Südosteuropa, în colaborare cu Allianz Kulturstiftung.
DETALII

INSTITUTUL CERVANTES

ora 21.00 „LECTURI DE PROZA FANTASTICA”
Se vor citi in româna si in spaniola fragmente din Noapte de Sânziene de Mircea Eliade si legende urbane de José Manuel Pedrosa si José María Merino.

ora 21:30, gradina Institutului Cervantes
”LUMINIS ANIMAT”. Videoproiectie de desene de Carmen Acsinte
”Pot sa stiu cine esti si cauti in acest luminis? Sunt iepurele Ivan, in varsta de doi ani, nascut la Universitatea statului Washington si alerg bine camuflat prin fata unui coregraf.” La un astfel de dialog ne invita personajele desenate de Carmen Acsinte, care au ales sa îsi arate chipurile în pâlcul de copaci din gradina Institutului Cervantes.
Animatie spaniola – proiectie de film

ora 22:00 Sala de proiectii a Institului Cervantes
El Bosque animado, regia Angel de la Cruz si Manolo Gómez, Spania 2001, animatie, 90 minute, V.O. Spaniola, Subtitluri in engleza

ora 24.00 Sala de Proiectii a Institului Cervantes
“PUBLICITATE IBEROAMERICANA.” Retrospectiva editiilor 20,21,22 ale Festivalului “EL Sol”
Se vor prezenta spoturile publicitare TV premiate la cele trei editii ale celui mai important festival de publicitate iberoamericana. Filmele se prezinta in versiune originala in limba spaniola.

ora 23:00 ”NOCTURNA FANTASTICA”.
Proiectii de lungmetraje spaniole in gradina Institutului
El Orfanato, regia Juan Antonio Bayona, Spania 2007, drama, groaza, 90 minute, V.O. Spaniola, Subtitluri in romana. Proiectie realizata cu sprijinul Independenta Film.
Sinopsis:Laura are parte de cea mai fericita zi din viata ei cand reuseste sa cumpere si sa redeschida orfelinatul in care a crescut. Laura descopera ca locul are un efect pozitiv asupra fiului ei: imaginatia lui este tot mai dezvoltata. Dar curand femeia isi da seama ca jocurile pe care le joaca cu prietenul lui invizibil sunt dovada unei prezente malefice. Cand intamplarile din orfelinat ameninta siguranta familiei, Laura cheama o echipa de parapsihologi pentru a descoperi sursa acestora.

ora 01:00 El habitante incierto, regia Guillem Morales, Spania 2005, drama,psihologic, suspans, 110 minute, V.O. Spaniola, Subtitluri in engleza
Sinopsis: Félix este un arhitect care siete ca intreg echilibrul sau emotional se strica atunci cand iubita lui Vera un mai doreste sa locuiasca impreuna cu el. intr.-o noapte Felix primaste vizita unui necunoscut care il roaga sa-i permita sa dea un telefon. Felix il pofteste in casa, dar imediat necunoscutul dispare in casa fara nici o urma. Incepand din acel moment au loc tot felul de intimplari din ce in ce mai nelinistitoare care il determina pe Felix sa creada ca necunoscutul locuieste cu el in casa si ca, astfel, viata sa e in pericol. Pentru a se proteja, Felix incepe sa construiasca o relatie perversa si nebuneasca cu spatiul in care locuieste.

ora 03:00 Amanece que no es poco, regia José Luis Cuerda, Spania 1989, comedie absurda, 110 minute, V.O. Spaniola, subtitluri in engleza
Sinopsis: Teodoro e un tânar inginer spaniol care lucreaza ca profesor la Universitatea din Oklahoma si se intoarce in Spania pentru un an sabatic. La intoarcere, afla ca Jimmy, tatal sau, îsi omorase sotia, respectiv pe mama lui Teodoro. Ca sa compenseze durerea pe care i-o provocase, tatal, Jimmy, cumpara o motocicleta cu atas pentru ca impreuna cu Teodoro sa plece intr.-o calatorie. Ajung astfel într-un sat pierdut de lume, in munti. Satul pare pustiu, dar in realitate toti locuitorii, mai putin negrul Nge Domo sunt la liturghie, fiindca preotul din sat creeaza un asemenea spectacol din liturghie incit niciunul dintre credinciosi nu ar pierde slujba pentru nimic in lume. Jimmy si Teodoro afla ca in sat se intimpla tot felul de lucruri stranii: in fiecare an au loc alegeri de primar, preot, invatator, târfa satului si sase femei adultere in perioada de proba. Apoi afla ca de fapt satul e asaltat in permanenta de turisti: un grup de dizidenti rusi, un grup de meteorologi belgieni, un grup de cotropitori din satul vecin …

BRITISH COUNCIL

18:00-21:30 Testează-ţi rapid cunoştinţele de limba engleză
Scurtă descriere: Evaluează-ţi rapid şi corect cunoştinţele de limba engleză, pe hârtie sau pe calculator.

18.00-23:00 Vânătoare de comori
Scurtă descriere: Foloseşte-ţi calităţile de explorator într-un concurs-interactiv cu premii, pentru a descoperi indiciile ascunse în incinta British Council

18:00-18:30 Prezentarea ofertei de Dezvoltare Profesională
Scurtă descriere: Află ce resurse educaţionale de studiu şi perfecţionare a limbii engleze şi a abilităţilor profesionale ţi se potrivesc cel mai bine

18:00-18:45 Un britanic îţi spune o poveste
Scurtă descriere: Ascultă un profesor britanic cum citeşte din cărţi de istorie pe tema relaţiilor româno-britanice

19:00-20:30 Dezbatere pe tema “70 de ani de relaţii culturale între Marea Britanie şi România”
Scurtă descriere: Participă la o dezbatere interactivă cu invitaţi speciali, printre care şi istoricul britanic Dennis Deletant

19:00-23:00 Proiecţie “The Best Of British Animation Awards 2007”
Scurtă descriere: Vizionează cele mai bune filme scurte de animaţie britanice din ultimul timp, inclusiv cele care au câştigat numeroase premii la festivalurile internaţionale

20:30-21:20 Spectacol de teatru “Apolodor” cu Ada Milea, Dorina Chiriac si Radu Bânzaru
Scurtă descriere: În premieră Ada Milea va susţine alături de Dorina Chiriac şi Radu Bânzaru, piesa “Apolodor” în limba engleză

21:30-23:00 Descoperă atmosfera pub-urilor britanice autentice
Scurtă descriere: Participă la jocuri de trivia pe echipe, în stilul tradiţional al pub-urilor britanice, în care cinci echipe compuse din 3 – 4 persoane îşi testează cunoştinţele despre cultura britanică şi aniversarea de 70 de ani a British Council în România

22:00-23:00 Spectacol de teatru “Quixote” cu Ada Milea, Dorina Chiriac şi Bogdan Burlăcianu
Scurtă descriere: Ada Milea, împreună cu Dorina Chiriac şi Bogdan Burlăcianu, va susţine un al doilea spectacol: “Quixote”, versiunea în limba engleză

23:00-03:00 Party cu DJ Tom Wilson şi Shukar Collective
Scurtă descriere: DJ-ul britanic Tom Wilson revine cu noi mixuri pe ritmuri britanice.
Shukar Collective îţi arată cum muzica romani şi muzica electronică te fac să dansezi într-un spectacol live de la ora 01:00 la 02:00

INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURĂ “VITO GRASSO”

20.30 Expoziţie de desene inedite ale marilor artişti italieni ai secolului XX (Modigliani, Balla, Boccioni, Burri, Capogrossi, De Chirico, Guttuso, Manzù, Vedova)

21.30 “Recontres” (“Intâlniri”)
Rar un asemenea spectacol în lumea teatrală de azi, un comentariu fin asupra dragostei, cu un umor rafinat, marca sigură a unui talent inteligent. (Dan Puric)
Este o mare bucurie acest spectacol conceput cu debordantă fantezie de Dragoş Huluba şi Violeta Totir, în care se dezbate cu haz şi sensibilitate dragostea, ilustrând situaţiile legate de iubire fără sprijinul cuvântului. (Ileana Lucaciu)

Scenariul şi regia: Dragoş Huluba, Violeta Totir
Distribuţia: Dragoş Huluba, Violeta Totir
Durata: 1h

22.30 …şi, pentru că dragostea trece şi prin stomac, vă invităm la o pauză de paste, pizza şi parmezan

23.00 Film italian de Oscar (1992) “Mediterraneo”
Al Doilea Razboi Mondial. Un vas italian lasă pe o mică insulă din Grecia un grup de soldati insărcinaţi cu misiunea de a depista orice navă inamică şi de a apăra insula în caz de nevoie. Sătucul de pe insulă pare abandonat şi niciun inamic nu-şi face apariţia la orizont, aşa că soldaţii încep să se relaxeze. În fapt, insula nu este părăsită, iar când localnicii işi dau seama că italienii sunt inofensivi, ies din ascunzătorile din munti şi işi continuă viaţa paşnica. Curând, soldaţii descoperă că deşi au fost lăsaţi în urma într-un loc uitat de lume, viaţa pe insulă nu este atât de rea pe cât şi-au imaginat la început.
Italia 1991; regia: Gabriele Salvatores; cu: Diego Abatantuono, Claudio Bigagli, Giuseppe Cederna; 95 min.

icr.ro

– via chilloutnews

2 thoughts on “Noaptea Institutelor Culturale”

  1. Pingback: Recomandari de Bucuresti at Corina Murafa

  2. Pingback: Feeder » And Bob’s Your Uncle (la Zombie Outbreak)

Leave a reply (we review all comments)